• Vi vurderer hvorvidt det er hensiktsmessig å fly dit, sier UD.

Forsvarets spesialbygde helsefly landet 00:15 i Catania, Sicilia. UD er i dag i dialog med myndighetene i Algerie for videre prosess.

Per nå er flyet klar til å ta av om kort tid, opplyser UD til Aftenposten

Forsvaret opplyser til Aftenposten at flyet har tre intensivplasser, 10 båreplasser og 27 seter for sanitetspersonell (leger, sykepleiere, stressmestring).

— Vi har landingstillatelse i byen Hassimassoud, men byen er mer enn 500 kilometer unna hendelsesstedet, derfor må vi vurdere hvorvidt det er hensiktsmessig å fly dit, sier pressevakt Svein Michelsen i Utenriksdepartementet til Aftenposten.

Flyplassen i In Amenas er ikke åpen for trafikk. UD sier de ikke vet om eller når den vil bli åpnet.

— Vi har løpende kontakt med algeriske myndigheter om det.

— Hvorfor er den stengt?

— Det vil jeg ikke gå inn på nærmere. Men vi har fått opplysninger om at det er på grunn av sikkerheten, sier Michelsen.

— Hvor akutt er det for norske myndigheter å få sendt avgårde et fly?

— Det vil jeg ikke gå inn på, annet enn at vi ønsker å ha den beredskapen vi kan få inn så raskt som mulig slik at vi er der hvis det er behov, sier han.

10.20 melder nyhetsbyrået Reuters at et amerikansk fly nå har landet på flyplassen i in Amena - nært hendelsesstedet. Målet er å evakuerer amerikanere, hevder amerikanske kilder.

Medisinsk utstyr og fagpersonell

I forbindelse med gisselsituasjonen i Algerie sendte Forsvaret torsdag kveld et SAS-fly med medisinsk fagpersonell for å bistå og evakuere de rammede av gisselsituasjonen. 00:15 landet det på Sicilia, hvor flyet har ventet på avreise.

Evakueringsflyet er en Boing 737 NG som tilhører SAS, og disponeringen av denne maskinen er en del av en beredskapsavtale Forsvaret har, skriver Forsvaret på sine nettsider.

Med i flyet er medisinsk utstyr og fagpersonellfra Forsvaret som skal bistå i evakueringen av de rammede nordmennene fra gisseldramaet i Algerie.

— Dette er svært kompetent personell som er godt samtrente. På grunn av den uavklarte situasjonen i forhold til hva de vil møte, har vi valgt å forsterke teamet med kirurger og eksperter på stressmesting, forteller sjef for Forsvarets sanitet, generalmajor John Steineger.