I en pressemelding som politiet i Málaga sendte ut fredag, heter det at så mange som 15.000 mennesker er berørt av svindelen, som de åtte hovedpersonene skal ha tjent 170 millioner kroner på.

Ifølge politiet ble svindelnettverket og nettverkets bankkonti kontrollert av en 58 år gammel sørafrikaner, som er identifisert som Willem Marthinus P.

De øvrige anholdte er fire briter, enda en sørafrikaner, en belgier og en 48 år gammel norsk kvinne som skal være gift med Willem Marthinus P.

Svindelnettverket startet sin virksomhet i 2000, og 300 firmaer var innblandet i det engelsktalende og sentraleuropeiske eiendomsmarkedet i Spania.

Svindelen innebar at nettverket tilbød timeshare-eiere muligheten for å selge sine perioder til andre kjøpere. De ba kundene overføre penger til en bankkonto for å dekke administrative utgifter, mens timeshare-andelen ble videresolgt til flere andre.

I mange tilfeller solgte de også samme feriebolig flere ganger, og fordoblet inntekten ved å beholde både kjøperens og selgerens penger. De lurte også noen av dem enda en gang ved å tilby dem advokattjenester for å få tilbake pengene de hadde mistet.

Ifølge politiet opprettet de kontorer i beskjedne lokaler i noen måneder av gangen før de forsvant og flyttet videre.