33-åringen skal ha lagt kortene på bordet umiddelbart da hun ble stoppet av narkopolitiet på Jorge Chavez-flyplassen i Perus hovedstad Lima 10. mai i år. Siden da har hun sittet i varetekt i Santa-Monica-fengselet i byen.

— Hun tilsto uten forbehold, og visste at hun ville bli dømt. Tilståelsen gjorde at rettssaken kunne gjennomføres på svært kort tid -den varte bare noen uker. Hun ble idømt minstestraffen på seks år og åtte måneder, sier Norges generalkonsul i Lima, Lars Stimman.

Ikke fra Bergen

Dagbladet meldte mandag at kvinnen er fra Bergen, men ifølge Stimman er kvinnen fra Nord-Norge. Hun skal ha vært bosatt i Oslo inntil hun ble pågrepet i Lima. Kvinnens familie skal bo i Nord-Norge.

33-åringen skal ha utgitt seg for å være turist da hun reiste til Peru for å hente kokainen. Hun har forklart at hun var arbeidsledig og i pengenød, og skal ikke ha noen spesiell tilknytning til Peru. Hun planla å reise alene med flyselskapet KLM via Amsterdam til Oslo.

Det er ukjent hvem som skulle motta stoffet i Norge. Ingen andre er pågrepet i Peru i tilknytning til saken.

33-åringen skal etter forholdene ha det bra i fengselet.

— Hun spiser, hun har en seng, og hun har kontakt med to andre norske kvinner som soner der. 85 prosent av de innsatte er utlendinger, og nesten alle soner for narkotikaforbrytelser, sier Stimman.

Også 25-åring i fengselet

Også en annen norsk statsborger, en 25 år gammel kvinne fra Oslo, sitter i det samme fengselet. Hun ble pågrepet i juni i år.

Stimann har truffet kvinnen flere ganger i fengselet, og blant annet gitt henne telefonkort slik at hun kan holde kontakt med familien.

— Vi ble varslet av tollmyndighetene noen dager etter pågripelsen i midten av mai, sier ambassadesekretær Dag P. Halvorsen ved den norske ambassaden i Santiago.

Kvinnen har fått oppnevnt en offentlig forsvarer.

-Det er som regel svært lite å hente på å leie private forsvarere. Det er et pengesluk. Samtidig forholder domstolene seg til en slags smørbrødliste. Antall kilo kokain du er tatt med avgjør stort sett hvor mange år fengselsstraff du får, sier Halvorsen.

— Knyter seg i magen min

Han sier at Santa Monica-fengselet i Lima er et relativt bra fengsel etter lokale forhold.

Tove Johansen fra Fyllingsdalen sonet i det samme fengselet fra 1999 til hun rømte i 2006.

— Det knyter seg i magen min når jeg hører at to norske kvinner er tatt, sier Johansen.

Hun beskriver forholdene i fengselet som svært tøffe.

-De kommer til å få det knallhardt og må ha et sterkt overlevelsesinstinkt for å fungere der. Forholdene er ikke så harde som i mannsfengslet, der de virkelig lever som dyr, men kvinnefengslet er likevel preget av den sterkestes rett, sier Johansen.

- Ekstra ille for hvite

Hun forteller at for hvite er forholdene ekstra ille.

-Du får ikke skaffet deg noe uten penger eller verdisaker, og som hvit forventer de at du skal betale mer ut fra forventningen om at du er rikere enn dem, sier Johansen.

Hun mener det er helt umulig for kvinnene å være i fengselet uten at de skaffer seg kontakter og venner som vil hjelpe dem.

— Noe av det verste som kan skje er om en av betjentene får deg i vrangstrupen. Da kan de stikker kjepper i hjulene for deg hele tiden. De forventer også at du skal smøre dem. Hele systemet er korrupt, forteller Johansen.

Hun sier hun synes svært synd på de to norske jentene som nå sitter fengslet i St Monica.

-De har en svært tøff tid foran seg. Jeg vil sende med dem en julepakke med den presten som skal besøke dem nå i november. Jeg vil også skrive et brev til dem med noen oppmuntrende ord, sier Johansen.