Fredag viste en måling at et flertall av stockholmerne, både i byen og fylket, støtter trafikkskatten.

– I tillegg til å skape et bedre miljø og redusere trafikken, er det snakk om en omfordeling slik at det blir mer penger til kollektivtrafikk, sier Lamo til NTB etter at dagens valgarrangement på Medborgarplatsen i bydelen Södermalm er over.

Et prøveprosjekt første halvår i år viste at en firedel av biltrafikken til og fra Stockholm sentrum forsvant da byen innførte den såkalte trengselskatten, som er en form for bomring. På innfartsveiene er trafikken i morgenrushet redusert med opptil en tredel.

Torhild Lamo har bodd i Stockholm i fire år og arbeidet som fulltidspolitiker de to siste. Hun mener det er liten forskjell på å være politisk aktiv i Sverige og i Norge.

– Sverige er litt mer autoritært i den forstand at man bøyer seg for makten. Dessuten har valgkampen vært lang og tøff – også til Sverige å være, sier hun.

Den rådgivende folkeavstemningen om bomringen holdes parallelt med valget på ny Riksdag søndag.

Vänsterpartiet ser ut til å få 8-9 prosent av stemmene i Stockholm. På nasjonalt plan kjemper partiet sammen med Miljöpartiet og Socialdemokraterna mot den borgerlige alliansen.