Ifølge Sveriges Radios nyhetssending, «Ekot», er de fire mistenkt for å ha vært innblandet i terrorbombing i Erbil i Nord-Irak i februar. Under selvmordsangrepet ble flere enn 100 mennesker drept.

En av de fire mennene som i går ble varetektsfengslet i Stockholm, er en 28 år gammel irakisk kurder. Mannen bodde på Husnes, i Bergen og på Askøy fra 1999 til 2001.

Minst en av de fire mennene, muligens flere, skal i følge «Ekot» ha ført telefonsamtaler som skal tyde på at de er innblandet i udåden i Erbil. Telefonsamtalene ble avlyttet av svensk sikkerhetspoliti.

Selvmordsangrepet i den nordirakiske byen betegnes av Sveriges Radio som en straff for kurdisk samarbeid med den amerikanske okkupasjonsmakten i Irak. En organisasjon som kaller seg Ansar al-Sunna tok på seg ansvaret for bombene i Abril. Det skal være en utbrytergruppe fra Ansar al-Islam.

Overvåkingssjef Steinar Karlsen bekreftet i Bergens Tidende onsdag at politiet har kjent til 28-åringen som nå sitter varetektsfengslet i den svenske hovedstadenm, og at det bor flere i Bergen med bånd til Ansar al-Islam som holdes under nøye oppsikt.

De fire terrormistenkte ble arrestert på mandag. Alle fire har nektet skyld.

SØRGET OG VENTET: Kurdiske kvinner utenfor sykehuset i Erbil mens de ventet på nytt om slektninger som ble rammet av selvmordsbombene.
ARKIV: JULIE JACOBSON, AP