De elleve, blant dem norske Nora Christiansen, skal mandag møte i retten i København.

Greenpeace-aktivistene er blant annet tiltalt for dokumentforfalskning, å utgi seg for offentlig myndighet og ulovlig inntrenging.

Falske invitasjoner

En skjerpende omstendighet er ifølge tiltalen at krenkelsen av husfreden omfattet Danmarks dronning Margrethe. Aktivistene gjorde furore da tre av dem ved hjelp av falske diplomatskilt på bilene og forfalskede invitasjoner tok seg inn på Christiansborg slott under den avsluttende gallamiddagen for klimatoppmøtet i København.

Foran kameraene rullet de ut store gule bannere med teksten «Politicians talk – Leaders ACT».

Saken vakte stor oppmerksomhet fordi flere av dem, deriblant Nora Christiansen, ble sittende tre uker i varetekt, noe flere jurister har uttalt er en alt for grov reaksjon.

Majestetsfornærmelse

Punktet om dokumentforfalskning har en strafferamme på opptil to års fengsel, mens ulovlig inntreden kan straffes med seks måneders fengsel. Tiltalen om majestetsfornærmelse mot dronning Margrethe kan føre til at straffeutmålingen for andre lovbrudd fordobles.

Dansk politi har gravd fram den hittil ubrukte paragrafen om majestetskrenkelse, fordi det var dronningen som formelt hadde invitert statslederne på middag som avslutning av toppmøtet.