Besetningen og kapteinen fulgte sine innøvde prosedyrer, og klarte å komme unna de væpnede mennene som forsøkte å borde skipet, opplyser rederiet Seabourn Cruise Line. Passasjerene om bord ble samlet i et stort fellesrom da det ble klart at skipet ble angrepet.

— Passasjerene reagerte beundringsverdig og fulgte instruksjonene de fikk, sier rederiets informasjonsdirektør Bruce Good til NTB.

Granater Også flere andre av offiserene om bord var norske, deriblant maskinsjefen, skriver TV 2 Nettavisen.

”Seabourn Spirit» ble beskutt med håndvåpen da væpnede menn i to lettbåter forsøkte å borde det lørdag. I henhold til flere kilder ble det også brukt granatkastere i angrepet.

— De skjøt med rifle, deretter avfyrte de granatkasteren to ganger. En av rakettene traff åpenbart skipet - den gikk gjennom skipssiden og inn i en passasjersuite. Paret som bor der, var der inne da det skjedde, så de fikk en ubehagelig opplevelse, sier den britiske passasjeren Norman Fisher til BBC.

Et av besetningsmedlemmene ble lettere skadd under kapringsforsøket, men ingen av passasjerene kom fysisk til skade.

Endret kurs - Kapteinen klarte å endre kursen og få opp farten, forteller Andrew Mwangura, programkoordinator i en organisasjon for sjøfolk i nabolandet Kenya.

— Kapteinen sendte ut en nødmelding, og slo deretter av radiokommunikasjonen for å unngå å bli sporet av kaprerne, sier Mwangura.

Mannskapet skal også ha brukt en innretning om bord på skipet som lager et kraftig smell for å skremme bort bandittene, ifølge nettutgaven til BBC. Lyden gir inntrykk av at mannskapet bruker våpen, men i virkeligheten ble besetningen aldri nødt til å løsne skudd.

De fleste av de 302 passasjerene på «Seabourn Spirit» var amerikanere, men det var også briter om bord, ifølge BBC.

Et planlagt stopp i Mombasa i Kenya ble avlyst, og cruiseskipet var lørdag kveld på vei mot Seychellene, opplyser rederiet Seabourn Cruise Line. Cruiset startet i Alexandria i Egypt for vel to uker siden.

Farlige farvann Farvannene utenfor Somalia er blant verdens farligste, og bare siden mars i år er det registrert minst 23 kapringer eller forsøk på kapringer av skip.

Somalia har vært uten en fungerende statsadministrasjon siden 1991, og piratene i området utnytter den kaotiske situasjonen til fulle. Mange av dem er tidligere soldater i den somaliske marinen, mens andre er fiskere som slått seg på sjørøveri for å sikre en levelig inntekt.

To FN-skip er blant dem som er blitt kapret tidligere i år, og Verdens matvareprogram advarte denne uken om at piratene hindrer arbeidet med å frakte hjelp til over en halv million mennesker som står overfor akutt matvaremangel på Afrikas horn.