Den norske frilansjournalisten Ragnar Skre ble fredag kveld angrepet av fem væpnede menn i leiligheten sin i Tbilisi, skriver Aftenposten.no.

Skre, som har skrevet en rekke reportasjer for Bergens Tidende og Aftenposten fra Georgia, tror de var ute etter hans journalistiske materiale.

Truet med pistol

Klokken 22.00 lokal tid — 20.00 norsk tid - ringte det på døren hjemme hos den norske journalisten Ragnar Skre i Georgias hovedstad Tbilisi. Da Skre åpnet døren så han rett inn i løpet på en pistol.

— Det var en maskert mann som holdt en pistol mot hodet mitt, sier Skre til Aftenposten.no.

Fire andre maskerte menn sto sammen med pistolmannen. De fem mennene presset seg inn i leiligheten til Skre, og presset ham ned mot gulvet.

— En av mennene holdt meg hardt foran ansiktet, slik at jeg fikk problemer med å puste. Men jeg kjempet imot, forteller Skre på telefon fra Tbilisi.

Skre forteller at to av mennene holdt pistolene sine rettet mot ham. Den norske journalisten følte situasjonen svært truende.

— Jeg fryktet for livet mitt, sier han.

Stjal kamera

Etter en stund fikk nordmannen slippe fri, og mennene forlot leiligheten. Skre anslår at dramaet varte i fem minutter. Etterpå fant han ut at noen hadde tatt med seg en sekk der han blant annet hadde et digitalkamera. I sekken lå også en lommebok, noen kontanter og ID-kort. Noen hadde også vært inne på et annet rom og stjålet med seg en USB minnebrikke der Skre sier han hadde mye viktig materiale lagret.

På spørsmål om han oppfattet mennene som vinningskriminelle eller som noe annet, svarer Skre at han ikke tror mennene var vanlige vinningskriminelle.

— Jeg oppfattet dem som svært disiplinerte. De opptrådte som om de hadde gjort gode forberedelser, sier Skre.

Siden han arbeider i et risikofylt område hadde Skre nettopp vært på et sikkerhetskurs for journalister i England. Der ble han trent til å håndtere nettopp slike farlige situasjoner. Erfaringen fra kurset gjør at han tror dette var noe annet enn et forsøk på bare å stjele noe.

— Jeg tror de var ute etter mitt journalistiske materiale, sier Skre.

Skjønner ikke motivet

Idet Aftenposten.no snakker med Skre på telefonen sier han at han må legge på telefonen for å snakke med politiet. De hadde da kommet til leiligheten for å etterforske saken.

Skre sier han ikke forsto noe av det mennene sa når de snakket til hverandre. Han kan noe georgisk, og tror ikke mennene snakket georgisk til hverandre. Han tror det kan ha vært russisk. Skre opplyser at alle mennene var maskert og at han ikke så ansiktene deres. Alle hadde på seg hansker.

Skre sier han ikke vet hva det eventuelt kan være som han har gjort som journalist som kan ha fattet noens interesse.

— Jeg vet ikke, men både journalister og organisasjonen Human Rights Watch sier det er utrygt for journalister i dette landet, sier Skre.

Han dekket blant annet krigen mellom Georgia og Russland i fjor sommer.

Bergensbasert

Skre har i mange år arbeidet som frilansjournalist med base i Bergen. Han har også sin utdannelse fra Universitetet i Bergen. Siden desember 2007 har han vært basert i Tbilisi.

Situasjonen har fortsatt å være spent mellom de to landene og Georgia anklaget i mai Russland for å ha støttet et forsøk på militærkupp i landet.

AFTENPOSTEN.NO