De nygifte så svært lykkelige ut da de kom inn i Rikssalen. De fikk en varm applaus fra gjestene sine, før kong Carl Gustaf ønsket alle velkommen, på engelsk og svensk.

— Det er vidunderlig at dere er her, sa kongen før han utbrakte en skål.

I løpet av den fireretters middagen skal det holdes fire taler og være underholdning. Blant annet er det ventet at artisten Carola bidrar med sin spesialskrevne hyllest til kongefamilien.

Kongelig bord

På hovedbordet satt det 98 av de mest prominente gjestene, de 16 viktigste på æresbordet. I tillegg til brudeparet, deres foreldre og nærmeste familie var flere av kronprinsessens faddere plassert ved dette bordet. To av disse er Kong Harald og dronning Beatrix av Nederland, som hadde hverandre til bords.

Dronning Sonja satt ved siden av storhertug Henri av Luxembourg, mens kronprins Haakon satt mellom to grevinner, Sophie av Wessex og overhoffmesterinne Alice Trolle-Wachtmeister. Også kronprinsesse Mette-Marit satt på hovedbordet, med arvestorhertug Guillaume av Luxembourg til bords. Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn satt ved to av de øvrige 38 bordene.

Ifølge svensk TV har det tatt to personer to døgn bare å brette serviettene til bryllupsbordene for de over 400 gjestene.

Mye tradisjon

Menyen skal være utarbeidet av brudeparet sammen med kjøkkensjefen på Operakällaren, Stefano Catenacci. Han hadde også ansvaret på kjøkkenet under bryllupsmiddagen. Hovedretten besto av ytrefilet av kalv fra Stenhammar og til jordbærmousse med rabarbrafyll og vaniljeis i hvit sjokolade. Til måltidet ble det servert champagne og flere andre edle viner.

Bordene var dekket med over hundre år gamle duker, og dekketøyet var samlet gjennom flere generasjoner av Bernadotte-familien. Glassene som ble brukt, var en bryllupsgave til kong Carl Gustaf og dronning Silvia da de giftet seg.

Bryllupskaken som kronprinsesseparet skal skjære opp etter middagen, er en gave fra Sveriges bakere og konditorer.

Kaken veier 250 kilo og er i elleve etasjer. Den er formet som en firkløver og består av flere lag med blant annet mandelmarengsbunn, sjokoladecrisp, champagnemousse, markjordbær og markjordbærkompott. Den er dekorert med 100 håndlagede roser og 40 liljer i karamell, oppgir hoffet. På toppen av kaken er kronprinsesseparets monogram i karamell.

Ifølge bakerne er 95 prosent av ingrediensene i kaken økologiske.