INGVILD RUGLAND

ROY HILMAR SVENSEN

MARITA AAREKOL (foto)

Khao Lak/Bergen

Helt siden katastrofen slo inn for fullt søndag, har redningsmannskaper samlet opp døde mennesker fra stranden og området rundt Khao Lak. I fem dager har uidentifiserte døde ligget på områdene rundt templene i Khao Lak.

Det er et grufullt syn, nesten uforståelig. Noen av de døde ligger i poser, andre ligger helt utildekket. Lukten river i nesen — gjennom munnbindet. Solen bidrar med sitt. Mange av de døde ligger midt i solsteiken.

Slik har det altså vært i snart en uke. 462 nordmenn er fortsatt savnet. Men ikke før i dag kom de første nordmennene for å hjelpe med identifiseringsarbeid. Kripos-teamet skal undersøke likene, ta DNA-prøver og prøver av tennene. Håpet er at flere av de savnede nordmennene kan finnes på denne måten. I morgen kommer et nytt team fra Kripos.

Kunne reist før

De siste dagene har mange pårørende trålet templene i Khao Lak i håp om å finne sine kjære. Mange har dratt uten resultat, fordi det er helt umulig å kjenne igjen de døde. Det norske identifiseringsteamet er derfor helt nødvendig for at folk skal få svar.

— Vi kunne kanskje ha reist en dag før, men nå er vi her, og da får vi arbeide som vi kan når vi er her, sier rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum til bt.no.

— Vi har vært klar fra den første timen, det hadde bare vært å mobilisere. Jeg tror i alle fall vi kunne kommet et døgn før, sier politioverbetjent Tore Per Bakken, som er krimtekniker hos Kripos og leder identifiseringsarbeidet.

— Men sånne spørsmål må du stille til UD, Justisdepartementet og Politidirektoratet, legger han til.

De kom ikke frem til Khao Lak før klokken 1315 om ettermiddagen. Opprinnelig skulle de ha vært fremme klokken 10, men problemer med transport og sjåfør gjorde at ting dro ut.

Selv de erfarne politi- og legefolkene måtte heve øyenbrynene da de fikk se det som skal være deres arbeidsplass de nærmeste dagene.

— Jeg har aldri sett noe liknende, sier politiførstebetjent Asbjørn Hansen.

— Det er klart at dette er en påkjennelse, sier tannlege Tore Solheim.

Hans oppgave er å samle inn tannprøver og sammenlikne det med informasjon fra Norge. Hvor lang tid det vil ta, aner han ikke.

AVVISER

Både Utenriksdepartementet, Justisdepartementet og Kripos avviser kritikken, og viser til at identifiseringsmannskapet er del av en samordnet FN-operasjon.

— Vi har arbeidet på spreng for å få på plass den nødvendige beredskapen så raskt som mulig. Norske og thailandske myndigheter har samarbeidet tett om dette, sier pressetalskvinne Anne Lene Sandsten i Utenriksdepartementet til bt.no.

Informasjonssjef Gunnar A. Johansen i Justisdepartementet peker på at det er et tidkrevende arbeid å få tak i mannskaper i juleferien, samtidig som de skal vaksineres og man må skaffe alt nødvendig utstyr.

— Etter forholdene, tror jeg dette kom på beina ganske raskt, sier Johansen.

Norge har så langt sendt to identifiseringsteam på til sammen 20 mann til katastrofeområdet. Det første kom frem i går, mens team nummer to ankom Thailand i dag. Hvert team består av åtte polititjenestemenn fra Kripos, samt en rettsmedisiner og en rettsodontolog.

— Vi var rimelig raskt ute. Sverige har ennå ikke sendt ned sine folk, mener informasjonssjefen i Kripos, Jan Tore Knutsen.

— Dette er en internasjonal operasjon, hvor man først måtte få oversikt over omfanget og situasjonen. Dette kan bli en langvarig operasjon, sier Knutsen.

Rapportene han fikk fra mannskapene i Thailand i går, tydet på at arbeidet var godt i gang.

ENDELIG PÅ PLASS. Førstebetjent Asbjørn Hansen og overbetjent Tore Per Bakken begynte i dag med DNA-testing av så mye som 1500 lik i Khao Lak.
MARITA AAREKOL