Tirsdag landet et fly i Islamabad med vintertelt og tepper fra Kirkens Nødhjelp samtidig med at Norges Røde Kors fikk bekreftet at deres feltsykehus med plass til 100 personer nå er kommet fram til Muzaffarabad, der seks norske teknikere er i full sving med å sette det opp.

Tirsdag reiste 17 helsesøstre, jordmødre, leger, anestesileger og annet helsepersonell til Pakistan der de skal jobbe på det norske sykehuset sammen med en lang rekke lokalt ansatte, opplyser informasjonskonsulent Anne Merethe Pedersen til NTB.

Til helgen går den første forsendelsen fra Norges Røde Kors med terrenggående lastebiler som skal brukes til å få hjelpen inn til de rammede områdene. En person sendes fra Norge sammen med lastebilene og Røde Kors vil da ha 24 nordmenn i de jordskjelvrammede områdene.

Behandler 250 hver dag

Leger Uten Grenser har nå fem nordmenn i området: en lege, to kirurger og to sykepleiere. Ytterligere fire norske feltarbeidere kommer til Pakistan i løpet av uka. Disse arbeider på et provisorisk sykehus i byen Bagh, som ble hardt rammet i skjelvet for en drøy uke siden.

Til nå har Leger Uten Grenser fraktet inn til sammen 250 tonn nødhjelpsmateriale til Pakistan. Dette inkluderer medisinske forsyninger, sambands— og transportutstyr, 60.000 tepper, 10.000 madrasser og 1.200 telt.

Organisasjonen har til sammen 100 internasjonale feltarbeidere og 37 lokalt ansatte som behandler 250 skadede hver dag.

Vann og telt

Kirkens Nødhjelp har en norsk vanningeniør, en vannkoordinator og en nødhjelpskoordinator på plass i Islamabad og i området nord for Islamabad. Ytterligere to vanningeniører reiser fra Norge onsdag. Disse skal arbeide med vann- og sanitærspørsmål i de tre områdene Abbottabad, Battagram og Balkot, opplyser Arild Isaksen, beredskapsleder i KN.

I tillegg skal disse arbeide med distribusjon av mat, tepper og telt som er kjøpt i Pakistan. 950 vintertelt og 19.000 varme tepper vil være sendt fra Norge innen uka er omme. KN arbeider for å skaffe enda flere telt. Målet er å nå 100.000 mennesker totalt, sier Isaksen, som legger til at hjelpeorganisasjonen regner med å jobbe med jordskjelvkatastrofen i lang tid framover.

– Dette er en meget alvorlig katastrofe, sier han.