• Norske kvinner var tema for årets 17. mai-tog. De fleste hadde valgt seg Grete Waitz, som huskes spesielt for innsatsen i New York Marathon.

  FOTO: ERIK FOSSEN

 • NY NORGESVENN? – Jeg har alltid hatt lyst til å besøke Norge. Nå tror jeg at jeg skal gjøre det, sier Ty Pennington, TV-stjernen som leder programmet ”Extreme Makeover: Home Edition”.

  FOTO: ERIK FOSSEN

 • FAMILIEUNIFORM: Søstrene Martha, Rachel, Mary-Jane og Claudia (fra v.) har kommet fra Massachusetts for å feire 17. mai. Farfar Bomengen kom fra Drammen, mens farmor Borghild var bergenser.

  FOTO: ERIK FOSSEN

 • HEFTIG OG BEGEISTRET: Ellen Lindström (til v.) svinger seg på Danish Athletic Club, mens Smörgåsbandet spiller opp.

  FOTO: ERIK FOSSEN

 • TRE GENERASJONER: Miss Norway of Greater New York, Amanda Berntsen (18), flankert av mor og mormor, opprinnelig fra Kvinesdal.

  FOTO: ERIK FOSSEN

 • SEKKELØP: 17. mai er også barnas dag, som hjemme, med sekkeløp og potetløp, pølser, sukkerspinn og is.

  FOTO: ERIK FOSSEN

 • SREK VETERAN: Elsie Willumsen (91) er Bay Ridge sin egen vikingdronning og får følge av det nord-amerikanske vikingskipet ”Leiv Ericson”.

  FOTO: ERIK FOSSEN

 • NORSK BLING: Det norske flagget er overalt, også i en rekke hjemmelagde varianter.

  FOTO: ERIK FOSSEN

 • BERGENSK BLOD: Christine Marino har italiensk etternavn, men bergensk bunad. Barna William, Molly og Jessica (fra v.) får feire 17. mai slik man gjør der mormor og oldemor kommer fra.

  FOTO: ERIK FOSSEN

 • LUTERSK GLEDE: Nordmennene grunnla en rekke kirkesamfunn i New York og har også en liten enklave på Staten Island.

  FOTO: ERIK FOSSEN

 • MODERNE TIDER: Facebook-gruppen ”Brooklyn Norwegians” er blitt et populært treffpunkt for mange gamle og noen unge. Trond Birkelund og grunnlegger Erling Dugan (fra v.) fører an.

  FOTO: ERIK FOSSEN

 • LIVLIGE TONER: Jeanne Eriksson Andersen og Wayne Söderlund i Smörgåsbandet holder vanligvis en mer svensk profil, men kler seg i rødt, hvitt og blått for anledningen.

  FOTO: ERIK FOSSEN

Norsk fest med amerikansk vri

For sekstiende gang gikk det 17. mai-tog gjennom Brooklyn søndag. Facebook får æren for at flere feirer sitt norske opphav.  

- Happy syttende mai!

Ropene runger langs 3rd Avenue i Brooklyn. En rødkledd stim strømmer nedover hovedgaten i bydelen Bay Ridge. For noen tiår siden var nordmenn den dominerende folkegruppen her i strøket. Nå er det arabere, puerto ricanere og kinesere som dominerer, men en gang i året farges bydelen fremdeles rød, hvit og blå.

- Hipp hipp hurra!

Det skråles (og skåles) minst like mye som på en norsk 17. mai. Andelen vikinghjelmer og pussige t-skjorter er noe høyere enn hjemme, dessuten skinner solen som om den aldri skulle gjort noe annet. Det blinker i bunadssølv og brassinstrumenter – et lokalt skolekorps er innleid for anledningen, mens Birkenes Hornmusikk fra Øst-Agder sørger for at noen av tonene er norske, også.

- Hi, nice to meet you!

En velsmurt stemme og en hilsevant neve stikker seg frem i mengden. Den lokale kongresskandidaten Mark Murphy er bare en av flere politikere som har funnet ut at 17. mai-feiringen er en god anledning til å hilse på mulige velgere.

- Alle er norske på den norske grunnlovsdagen, sier Murphy, som selv er av irsk-italiensk avstamning.

- Jeg vokste opp på Staten Island, hvor det var mange nordmenn. I den store immigrasjonstiden hjalp de virkelig til med å bygge denne byen.

Utenfor butikken Nordic Delicacies, siste gjenværende spor av det norske miljøes gamle storhet, stopper han og hilser på innehaveren, Helene Bakke. Demokraten Murphy legger kanskje ikke merke til at det er hans republikanske motstander som har fått plakaten sin i butikkvinduet.

Facebook-suksess

Innimellom vikingskip og sekkepipeband, kommer en gruppe med gamle røtter og moderne innstilling gående. ”Brooklyn Norwegians” er en Facebook-gruppe som deltar i toget for første gang, etter å ha funnet hverandre på internett.

- Jeg startet gruppen i oktober, nå har vi over 1100 medlemmer, sier primus motor Erling Dugan. Fullt så mange har han ikke med seg i toget, til gjengjeld har utflyttede brooklyn-nordmenn kommet fra fjern og nær.

- Det har vært enorm respons. Folk legger ut bilder og oppskrifter. Vi har veldig mye til felles. Nordmenn i Brooklyn hadde mye mer kontakt med hjemlandet enn andre, sier Dugan. Selv kom han til USA som femåring. Selv om han nå bor i California, har Dugan sterke minner om oppveksten i Bay Ridge.

- I huset vårt bodde det nordmenn i seks av åtte leiligheter. Slik var det overalt. På skolen fikk vi beskjed om å ikke snakker norske hjemme. Nå er nabolaget helt forandret, sier Dugan.

Gudstjeneste og fest

Så er toget kommet til oppløpsiden, gjennom Leiv Ericsson Park og forbi den allmektige 17. mai-komiteen. Sjømannskirken selger vafler og pølser, mens ungene lærer sekkeløp og poteløp. Mens en trofast skare lytter tålmodig til dagens talere, hilser andre på gamle kjente.

Noen går på gudstjeneste i den gamle frikirken som nå er overtatt av kinesere og kristne arabere, mens andre finner veien til festligheter på de svenske, danske og norske klubbene som holder stand i området.

På den danske klubben er det stinn brakke, med trekkspillmusikk og norsk festmat. Oppimot hundre mennesker har benket seg for å spise ertesuppe, karbonader og lapskaus. For ikke å glemme det dyreste på menyen i kveld, fiskepudding.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Utenriks

Bilder

FARGEGLAD: - Det begynte da jeg så buksene til det norske curlinglaget. Nå har produsenten sponset oss, sier Ron Reinertsen. Foreldrene kom begge fra Lista, men traff hverandre først i New York. FOTO: ERIK FOSSEN