— Happy syttende mai!

Ropene runger langs 3rd Avenue i Brooklyn. En rødkledd stim strømmer nedover hovedgaten i bydelen Bay Ridge. For noen tiår siden var nordmenn den dominerende folkegruppen her i strøket. Nå er det arabere, puerto ricanere og kinesere som dominerer, men en gang i året farges bydelen fremdeles rød, hvit og blå.

- Hipp hipp hurra!

Det skråles (og skåles) minst like mye som på en norsk 17. mai. Andelen vikinghjelmer og pussige t-skjorter er noe høyere enn hjemme, dessuten skinner solen som om den aldri skulle gjort noe annet. Det blinker i bunadssølv og brassinstrumenter – et lokalt skolekorps er innleid for anledningen, mens Birkenes Hornmusikk fra Øst-Agder sørger for at noen av tonene er norske, også.

— Hi, nice to meet you!

En velsmurt stemme og en hilsevant neve stikker seg frem i mengden. Den lokale kongresskandidaten Mark Murphy er bare en av flere politikere som har funnet ut at 17. mai-feiringen er en god anledning til å hilse på mulige velgere.

— Alle er norske på den norske grunnlovsdagen, sier Murphy, som selv er av irsk-italiensk avstamning.

— Jeg vokste opp på Staten Island, hvor det var mange nordmenn. I den store immigrasjonstiden hjalp de virkelig til med å bygge denne byen.

Utenfor butikken Nordic Delicacies, siste gjenværende spor av det norske miljøes gamle storhet, stopper han og hilser på innehaveren, Helene Bakke. Demokraten Murphy legger kanskje ikke merke til at det er hans republikanske motstander som har fått plakaten sin i butikkvinduet.

Facebook-suksess

Innimellom vikingskip og sekkepipeband, kommer en gruppe med gamle røtter og moderne innstilling gående. ”Brooklyn Norwegians” er en Facebook-gruppe som deltar i toget for første gang, etter å ha funnet hverandre på internett.

— Jeg startet gruppen i oktober, nå har vi over 1100 medlemmer, sier primus motor Erling Dugan. Fullt så mange har han ikke med seg i toget, til gjengjeld har utflyttede brooklyn-nordmenn kommet fra fjern og nær.

— Det har vært enorm respons. Folk legger ut bilder og oppskrifter. Vi har veldig mye til felles. Nordmenn i Brooklyn hadde mye mer kontakt med hjemlandet enn andre, sier Dugan. Selv kom han til USA som femåring. Selv om han nå bor i California, har Dugan sterke minner om oppveksten i Bay Ridge.

— I huset vårt bodde det nordmenn i seks av åtte leiligheter. Slik var det overalt. På skolen fikk vi beskjed om å ikke snakker norske hjemme. Nå er nabolaget helt forandret, sier Dugan.

Gudstjeneste og fest

Så er toget kommet til oppløpsiden, gjennom Leiv Ericsson Park og forbi den allmektige 17. mai-komiteen. Sjømannskirken selger vafler og pølser, mens ungene lærer sekkeløp og poteløp. Mens en trofast skare lytter tålmodig til dagens talere, hilser andre på gamle kjente.

Noen går på gudstjeneste i den gamle frikirken som nå er overtatt av kinesere og kristne arabere, mens andre finner veien til festligheter på de svenske, danske og norske klubbene som holder stand i området.

På den danske klubben er det stinn brakke, med trekkspillmusikk og norsk festmat. Oppimot hundre mennesker har benket seg for å spise ertesuppe, karbonader og lapskaus. For ikke å glemme det dyreste på menyen i kveld, fiskepudding.

FARGEGLAD: - Det begynte da jeg så buksene til det norske curlinglaget. Nå har produsenten sponset oss, sier Ron Reinertsen. Foreldrene kom begge fra Lista, men traff hverandre først i New York.
ERIK FOSSEN