Det svenske kongeparet har åpnet dørene til Livrustkammaren ved Kungliga Slottet, der de kongelige vogner og kareter står.

Dronning Silvia skal også være til stede 2. november når kreasjonene laget av de profilerte norske designerne Wenche Lyche, Mona Strand, Ove Harder Finseth, Vibeke Bergan Barbo og Gunnar Fon vises fram. Designutstillingen «5 – Crossing Borders» åpner samtidig med unionsutstillingen «Brödrafolkens väl».

Mette-Marit

Fire av disse fem designerne har allerede det norske kongehuset i sin kundekrets, og er ikke ukjent med eksklusiv målsøm.

Ove Harder Finseth, designer av brudekjolen til kronprinsesse Mette-Marit i 2001 har laget fire antrekk til utstillingen, og han ser fram til å få vist arbeidene sine for det svenske kongeparet.

– Fargene og materialene er denne gangen noe helt annet enn det jeg vanligvis jobber med. Det blir som en blomsterbukett til det norske og svenske folket, lover designeren som er mer vant til å jobbe med silke og de mest eksklusive, lette stoffer.

Prosjektet er nemlig begrenset av de svenske og norske fargene, og tradisjonelle og norskproduserte tekstiler og materialer som ull, vadmel, damask, brokade, gabardin, lin og pels.

Prinsessens sko

For dem som ikke kommer seg til Stockholm, blir det en mulighet 16. mars neste år. Da kommer alle kreasjonene tilbake fra Sverige, og fram til 23. april kan du se «5 – Crossing Borders» på Norsk design— og arkitektursenter i Oslo, før den igjen sendes til utlandet.

Alle designerne har laget kjoler og drakter eller tilbehør. Og flere av antrekkene er et samarbeid. Wenche Lyche, som laget prinsesse Märtha Louises brudekjole i 2002, har også fått stor oppmerksomhet for sin uortodokse bruk av glidelåser. Vibeke Bergan Barbo arbeider med haute couture-antrekk. Hun har dessuten spesialisert seg på å trekke spesielle sko.

Arbeidene til modisten Mona Strand, som leverer hodepynt til både filmproduksjoner og kongehuset, er velkjent. Gunnar Fon arbeider som lærer blant annet ved moteskolen Esmod og har spesialisert seg på tradisjonsrike håndarbeidsteknikker. (©NTB)

Kong Carl Gustav og dronning Silvia åpner utstillingen med de norske designerne 2. november.