I en uttalelse fordømmer Pedersen bortføringen av de to israelske soldatene i skarpe ordelag.

– Hizbollah-angrepet denne morgenen mot en IDF-patrulje og bortføringen av to IDF-soldater må fordømmes på sterkest mulig måte. Vi er dypt bekymret over dette voldelige bruddet på Den blå linjen (grensen Libanon-Israel, red.) som står i motstrid til den libanesiske sidens uttrykte hensikt om å opprettholde ro og stabilitet langs grensen, sier Pedersen

– Hizbollahs aksjon trapper opp den allerede spente situasjonen langs den israelsk-libanesiske grensen og er en handling av svært farlige proporsjoner, sa Pedersen etter et møte med Libanons statsminister Fouad Siniora.

– Dette er ikke i Libanons interesse, tilføyer Pedersen.

– Jeg ber Hizbollah sette soldatene fri og oppfordrer alle parter til å vise maksimal tilbakeholdenhet og unngå videre opptrapping.

Fortjent

I motsetning til Pedersens kraftige kritikk på vegne av FNs generalsekretær står flere uttalelser fra det palestinske regjeringspartiet Hamas, Syria og Det muslimske brorskap i Egypt som alle på forskjellig møte ønsker bortføringen av de to israelske soldatene velkommen.

Syria sier at bortføringen av de israelske soldatene er fortjent.

– Okkupasjonen er det som provoserer det palestinske og det libanesiske folket, sa visepresident Farouq al-Shara til journalister.

– Motstanden i Sør-Libanon og blant palestinerne er det eneste som avgjør hva som skal gjøres og hvorfor.

Hamas gratulerer

Det palestinske regjeringspartiet Hamas gratulerer Hizbollah.

– Hamas gratulerer Hizbollahs ledelse, inkludert generalsekretær Sayyed Hassan Nasrallah og hans motstandskjempere, sammen med det palestinske folk, de arabiske og muslimske nasjoner, heter det i en Hamas-uttalelse.

– Operasjonen som kommer bare to uker etter at en israelsk soldat ble tatt til fange i Gaza, viser den israelske hærens svakhet, sier Hamas.

Også Det muslimske brorskap i Egypt gratulerer.

– Jeg gratulerer den libanesiske, islamske motstanden som klarte å ta til fange to sionistiske soldater, sier gruppens leder Mohammed Mehdi Akef.

– Med sin begrensede militære kapasitet har Hizbollah klart det flere arabiske regjeringer ikke har klart, tilføyer han.