Det skriverVGnatt til lørdag. Norske offiserer vil kunne delta på flygingene selv om regjeringen ikke har avgjort om Norge skal bidra til militæroperasjonen i Mali.

Norge, Sverige og ni andre land eier i fellesskap tre gigantiske transportfly av typen C-17 Globemaster, og det er disse svenske myndigheter nå ønsker å bruke.

Flyene skal frakte materiell og personell til Mali, hvor Frankrike leder kampen mot islamistiske opprørere i den nordlige delen av landet.

De tre Globemaster-flyene er stasjonert i Ungarn, med mannskap fra alle medlemslandene. Norge har 16 offiserer stasjonert på den ungarske flybasen Papa.

– I praksis betyr det at norsk personell kan bidra når flyene skal fly materiell og personell til og fra Mali, sier pressevakt Marita Hundershagen i Forsvarsdepartementet til VG.

Foreløpig er det ikke bestemt når de delvis norskeide transportflyene skal fly til Mali.

Det er også uklart om flyene bare skal frakte fransk personell og utstyr, eller om de også skal fly til og fra de afrikanske landene som deltar i militæroperasjonen.

Norske myndigheter vurderer å sende instruktører til Mali som kan trene maliske soldater, men regjeringen har ennå ikke tatt noen avgjørelse i saken.