Postrommene i Norges ambassade i Washington ble mandag undersøkt grundig etter anbefaling fra amerikanske myndigheter. Ambassaden mottar sin post fra postsorteringsanlegget Brentwood der to postansatte er døde av miltbrann.

Ny test

Den ansatte ved ambassaden som fikk influensa i forrige uke er blitt testet for miltbrannsmitte. Fordi resultatene av den første testen ikke var tilfredsstillende, testes vedkommende nå på nytt. Mellom 12 og 15 av ambassadens 44 ansatte ble også testet i løpet av helga og tar antibiotika som forebyggende medisin. Ambassadør Knut Vollebæk ble testet søndag kveld, og også han er nå satt på forebyggende medisin. Testingen er frivillig, men anbefalt av ambassaden.

Et amerikanske firma kom mandag morgen til ambassaden for å undersøke rommene.

— Vi er ikke egentlig engstelige, og alle er ved godt mot. Både ambassadens ansatte og familiene viser besinnelse i denne situasjonen. Vi fant det best å gjennomføre disse tiltakene på en skikkelig måte, forteller pressetalsmann ved ambassaden, Jon-Åge Øyslebø, til NTB. Selv skulle han la seg teste mandag.

Pressetalsmann i Utenriksdepartementet Karsten Klepsvik understreker at ambassaden følger nye og innskjerpede regler for sortering av post som amerikanske myndigheter innførte for to uker siden for å hemme spredningen av miltbrannbakterien.

Jobber hjemme

Den norske ambassaden i Washington holdes mandag stengt fordi rommene skal igjennom en såkalt miljøundersøkelse. Ambassadør Knut Vollebæk og hans nærmeste ansatte møtte derfor på jobb mandag morgen i ambassadørboligen like ved ambassaden.

— En miljøundersøkelse er en svært grundig undersøkelse av rommene for å prøve å påvise om det er miltbrannsmitte i ambassaden eller ikke, sier Klepsvik.

Ambassaden har holdt seg orientert om miltbrannsituasjonen via hjemmesiden til Center for Disease Control, det amerikanske helsetilsynet.

Anbefalingen om at alle som mottar post fra Brentwood bør undersøke postrommene sine, kom fredag på hjemmesiden. Dette i tillegg til at en ansatt hadde influensalignende symptomer, gjør at ambassaden anbefalte testing og undersøkelse av postrommene. Ambassaden var i kontakt med det amerikanske utenriksdepartementet i løpet av helga, og testingen foregår i samforstand med dem, sier Jon-Åge Øyslebø.

På spørsmål om ambassaden ikke visste at de mottok post fra Brentwood før nå, svarer Øyslebø:

— Jo, vi har vært klar over det lenge. Vi har derfor de to siste ukene sortert all post på ett sted, og med gummihansker og masker, sier han. Han sier myndighetene fredag gikk ut med anbefalingen om at alle som mottar post fra denne sentralen, undersøker lokalene sine.

(NTB)