– I første omgang sender vi et lite feltsykehus med operasjonssal og sengeplass for 20 pasienter. Sammen med sykehuset sender vi medisinsk personell som består av ti personer, opplyser Vivian Paulsen i Norges Røde Kors til NTB.

Hun regner med at både feltsykehuset, som ledes av nødhjelpskoordinator Hossam Elsharkawi, og det mesidinske personellet kan komme av gårde allerede tirsdag.

Norges Røde Kors har søndag kveld et møte der de skal diskutere de praktiske detaljene rundt forsendelsen.

ICRC har foreløpig ikke bedt om det store feltsykehuset som krever et medisinsk personell på rundt 50 personer.

Programkoordinator Karsten Solheim i Norges Røde Kors sier til NTB at også dette feltsykehuset ligger pakket og klart på Fornebu.

Han opplyser at ICRC allerede har fått tilgang til et sykehus i Gori, og at en gruppe på tre personer nå kartlegger situasjonen og behovet for ytterligere internasjonal hjelp.

Forsyninger mandag

Mandag blir 8 tonn med medisinske forsyninger samt vann— og sanitæranlegg sendt til Georgia fra Røde Kors-hovedkvarteret i Genève.

Disse forsyningene vil kunne hjelpe rundt 400 mennesker med krigsskader. Vannanlegget vil kunne produsere rent drikkevann til 15.000 mennesker om dagen.

– Det er et viktig fremskritt at vi har fått tilgang til Gori sykehus i dag, slik at den internasjonale Røde Kors-komiteen kan begynne kartlegging av behovene for utstyr og personell til å takle denne krisen, sier Solheim.

ICRC mobiliserer også krigskirurger som på kort varsel kan reise til området for å bistå.

Må tenke sikkerhet

Det er langt mer komplisert å sende hjelpepersonell til et konfliktområde enn til en naturkatastrofe.

– Det er andre hensyn å ta i et konfliktområde enn i et område med en naturkatastrofe. I en slik konflikt som foregår i Georgia nå, er det viktig å unngå at vårt eget personell utsettes for fare. Derfor må det utvises ekstra stor forsiktighet, sier Solheim.

Ifølge ICRCs delegasjonsleder i hovedstaden Tblisi, Dominique Liengme, har den humanitære situasjonen i konfliktområdet forverret seg dramatisk de siste dagene.

– Ambulanser har problemer med å nå ut til de skadde, og redde beboere må gjemme seg i sine kjellere, uten elektrisitet, vann eller kommunikasjon med omverdenen, sier han, ifølge hjemmesidene til Norges Røde Kors.