— Det er viktig å ha nære venner også uten akkurat å vite hva man skal bruke dem til. Skulle vi igjen komme i en situasjon med konflikter i nord, trenger vi venner, sa utenriksminister Jan Petersen.

Han hadde da brukt en god del av tiden under det årlige «EØS-toppmøtet» mellom EU og EFTA-landene i EØS i går morges til å forklare hvilke utfordringer Norge så i nordområdene.

«Sveits etcetera»

Store deler av verdens gjenværende fiskeressurser og - trolig - en fjerdedel av verdens uoppdagete olje- og gassreserver finnes i dette området, der blant andre Norge og Russland har sterke interesser. Den uavklarte delelinjen i Barentshavet og atomavfallet på Kola er helt konkrete elementer.

Norge er i økende grad opptatt av å få EU i ryggen ved eventuelle fremtidige konflikter med Russland. Derfor fikk altså utenriksminister Jean Asselborn fra formannslandet Luxembourg, kommissær Olli Rehn og mer lavtstående representanter fra EU en innføring av Petersen i går.

På en pressekonferanse i Luxembourg mandag kveld, hadde Asselborn det ikke helt klart for seg hva EØS egentlig er. Utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner hjalp til med å si at det var «Sveits, Liechtenstein etcetera». Men Sveits er ikke et EØS-land.

Utenriksminister Jan Petersen kunne fortelle at den siden ved saken gikk greit i går.

— Jeg kjenner jo Asselborn personlig, og når vi setter oss ned på møtet ser de jo hvem vi er, sa Petersen med et flir.

— Episoden på pressekonferansen sier vel sitt om hvor stort EU er blitt, og om hvor mange ulike eksterne aktører de må forholde seg til, la han til.

- Trøbbel påvirker Norge

Møtet mellom EU og EFTA/EØS sveipet ellers innom kjente tema som Midtøsten, Balkan og laks. Litt snakk om EUs aktuelle krise ble det også tid til.

Jan Petersen mente problemet her ikke var EU, men Unionens innbyggere.

— Det som bekymrer meg mest med folkeavstemningene er at folk ikke er villige til å ta behovet for reformer og utfordringene fra globaliseringen inn over seg. Det hersker en illusjon om at man kan stemme seg bort fra problemene. Her kan det fort komme en blåmandag, med enda større økonomiske problemer og høyere arbeidsløshet.

— Hvordan påvirker det som skjer i EU nå den norske medlemskapsdebatten?

— Ethvert trøbbel i EUs utvikling slår negativt inn på nordmenns holdning til EU-medlemskap. Men jeg er mer bekymret for at nordmenn kan få følelsen denne følelsen av at hvis man bare protesterer og streiker nok, forsvinner også utfordringene vi står overfor, mener Jan Petersen.

Norges EU-ambassadør Bjørn T. Grydeland ble i går utnevnt til ny president for ESA, EØS-avtalens overvåkingsorgan. Han overtar jobben 1. januar 2006.