• Det er positivt at Irak nå samarbeider mer aktivt, og det har vært en viss framgang i inspeksjonene, sa FN-ambassadør Ole Petter Kolby da han holdt Norges innlegg under debattmøtet i FN.

Norge ber om mer tid for våpeninspektørene, og Kolby sa under det åpne møtet i Sikkerhetsrådet natt til onsdag norsk tid at det ennå er mulig med en fredelig avvæpning av Saddam Hussein. Med sine formuleringer plasserte han Norge midt mellom de stridende partene i Sikkerhetsrådet — mer tid til diplomati, men ikke så altfor mye, melder NRK.

Norges holdning er ikke så langt fra det canadiske forslaget tirsdag om å gi Irak en konkret tre ukers forlengelse til å samarbeide fullt og helt med FN.

Roser Canada

Utenriksminister Jan Petersen sier i en kommentar til debatten i FN at våpeninspektørene bør få mer tid enn britene og amerikanerne legger opp til.

— Det er jo to tidsfrister det er snakk om. Det ene er hva inspektørene trenger, noe annet er hva man må legge som frister for Saddam Hussein for å vise at han har samarbeidsvilje. Sikkerhetsrådet bør forsøke å finne et kompromiss, sier Petersen til NRK.

-De femten medlemmene i Sikkerhetsrådet har ansvaret på vegne av alle oss andre for å forvalte fred og sikkerhet etter FN-pakten, sier Petersen.

(NTB)