I en uttalelse på internett skriver gruppen, som kaller seg Mujahedin-hæren, at en boikott av varer ikke er nok.

Gruppen oppfordrer sine medlemmer til å «ramme alle tilgjengelige mål som tilhører de to landene og andre som følger deres i fotspor.» Uttalelsen sto på en nettside som tidligere er brukt av irakiske opprørsgrupper.

Urovekkende

— Dette er urovekkende, og kan ikke ignoreres, sier forsker Petter Nesser ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) til NTB. - Vi vet at både Norge og Danmark fra før av har vært betraktet som legitime mål på grunn av sin støtte til de vestlige lands krigføring i Afghanistan og Irak, påpeker han.

— Vi vet også at folk som sympatiserer med terrornettverket al-Qaida ofte er godt opplyst, mange av dem er annen eller tredje generasjons-innvandrere som er oppvokst i Irak. Men saken rundt Muhammed-karikaturene har vakt harme på mange hold, ikke bare i de militante gruppene, sier Nesser.

Samtidig understreker han at det er man vet lite om hva som ligger bak truslene mot danske og norske mål, og at de derfor er vanskelige å vurdere. - Egentlig vet vi ingen ting om dette, understreker FFI-forskeren.

Gloriebrigadene

En gruppe som kaller seg Gloriebrigadene i Nord-Europa har lagt ut trusler som er gjengitt i engelsk oversettelse på nettadressen http://trackingalqueda.blogspot.com.

— Jeg vil bombe meg selv i Danmark veldig snart, slik mine islamske brødre gjorde i Storbritannia, lyder en trussel, illustrert med bilder fra gatebildet i København og en kjempeeksplosjon med flammer og gjenstander som sprenges.

Et dansk flagg påskrevet navnet Jyllands-Posten er også lagt ut over et bilde av en eksplosjon, og med påskriften «New York, Madrid, London. Nå er det deres tur.»

På et annet bilde med det danske flagget, Jyllands-Posten og en bunt dynamittgubber heter det: «Noen folk lærer aldri av andres feil.»

— Mujahedin har mange mål i Danmark. Veldig snart vil dere angre dette, heter det også, i tillegg til en forvirret trussel der det står at «Danmark blir den neste, etter Storbritannia og Sverige.»

Scanpix