– Jeg mener at de tiltak som israelske myndigheter nå har iverksatt overfor befolkningen i Gaza, er uakseptable og samtidig kontraproduktive, sier Støre i en uttalelse.

Sykehusene på Gazastripen vil om få dager slippe opp for medisiner og drivstoff til nødgeneratorene hvis ikke Israel letter på blokaden, ifølge hjelpearbeidere.

Mandag kveld kunngjorde en talsmann for Israels forsvarsminister Ehud Barak at Israel vil la forsyninger av drivstoff til kraftverket på Gazastripen slippe gjennom grensen tirsdag. Men det er kun snakk om et enkelttilfelle. Likeledes skal noen leveranser av medisiner og annet sykehusutstyr få passere grensen på onsdag.

– Leveransene tirsdag og onsdag vil bli store nok til å dekke behovet for en ikke fastsatt periode, sier talsmannen.

Kritisk for sykehus

Fortsatt er det medisiner og drivstoff på lager, men i løpet av to til tre dager er det slutt, opplyser Michele Mercier, talskvinne for Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

Både EU, FN og Israels naboland Egypt forsøker nå å presse israelerne til å åpne grenseovergangene som har vært stengt siden torsdag.

FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) advarte mandag om at organisasjonen blir tvunget til å stanse nødhjelpsendinger med mat til 860.000 trengende palestinere innen få dager dersom ikke blokaden oppheves totalt.

Innbyggerne i det tett befolkede området fortviler over situasjonen.

– Det finnes ikke drivstoff, noe som betyr at det ikke finnes arbeid. Vi har opplevd dårlige tider før, men ikke verre enn disse dagene, sier fiskeren Abu Mahmoud.

Gazastripens viktigste kraftverk ble søndag stengt som følge av at det ikke lenger finnes drivstoff som kan holde det gående.

Voldsspiral

Utenriksminister Støre (Ap) er også bekymret for den økende voldsspiralen på Gazastripen den siste tiden. Han understreker samtidig at Norge fordømmer de stadige rakettangrepene mot Israel, og at Israel har rett til å forsvare seg og til å beskytte sin egen befolkning.

Mandag ba EU-kommisjonen Israel om å gjenoppta drivstofforsyningene og slutte å straffe hele den palestinske befolkningen for rakettene som militante palestinere avfyrer mot Israel.

Også Egypts president Hosni Mubarak mener at Israel kollektivt straffer det palestinske folket. Samtidig skjerper egyptiske myndigheter sikkerheten ved grensen til Gazastripen. 300 opprørspoliti er sendt til grenseovergangen ved Rafah der hundrevis av palestinere demonstrerte mandag med krav om at syke palestinerne må få komme til legebehandling i Egypt.

– Ingen krise

Israels utenriksminister Tzipi Livni fremholder at Israel ønsker å opprettholde «et fornuftig humanitært nivå» samtidig som det føres en krig mot «terrorisme».

En annen tjenestemann, Amos Gilad i forsvarsdepartementet, avviser kategorisk av det dreier seg om en humanitær krise og anklager palestinerne for å drive propaganda.

Tirsdag i forrige uke ble 19 palestinere drept i kamper med israelske soldater, og siden har kampene blitt trappet kraftig opp. Ytterligere 37 personer er blitt drept, samtidig som palestinere har avfyrt om lag 200 raketter mot Israel. Minst ti personer er blitt såret av rakettene.

MOHAMMED SALEM