– Det må ikke skapes et inntrykk av at vi ikke vil dra til Darfur på grunn av sikkerhetssituasjonen. Vi skal tross alt inn med en militær styrke, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB.

Motstanden fra Sudans president Omar al-Bashir er derimot en utfordring, erkjenner forsvarsministeren.

– Sudans myndigheter må jo ønske oss til stede. Men vi forholder oss til FN, og der pågår det nå en veldig intens dialog med Sudan, sier Strøm-Erichsen

Sudans president har flere ganger gjort det klart at norske og svenske soldater er uønsket i det krigsherjede Darfur, og vil kun godta afrikanske soldater i styrken.

FN vil selv avgjøre sammensetningen av den nye UNAMID-styrken og trapper nå opp det diplomatiske presset mot regimet i Khartoum.

– Vi er nå inne i en diplomatisk innspurt, sier statssekretær Espen Barth Eide til NTB.

Stormfylt møte

– Det var et stormfylt møte i Sikkerhetsrådet tirsdag, der sjefen for FNs fredsbevarende styrker, Jean-Marie Guehenno, i meget tydelig ordelag ba Sudan om å akseptere UNAMID-bidraget slik det foreligger.

– Guehenno nevnte spesielt det nordiske bidraget til styrken. En rekke medlemmer i Sikkerhetsrådet, inkludert USA, Storbritannia, Frankrike og Italia, legger nå et voldsomt press på Sudan og antyder kraftige reaksjoner dersom ikke landet gir etter, sier Barth Eide.

Tidsplan står ved lag

Fredag bekreftet generalsekretær Ban Ki-moon FNs utålmodighet og lovet å sette alle krefter inn på å få regimet i Khartoum til å gi etter.

– Jeg er skuffet over det vi nå opplever, sa Ban.

FN holder fast ved sin opprinnelige tidsplan for utplassering av Darfur-styrken, som skal telle hele 26.000 soldater og politifolk.

– Norge forholder seg til FNs tidsplan og regner med å sende de første soldatene nedover i begynnelsen av januar og være fullt operative i mars, sier Barth Eide.

Han vil ikke være med på at tidsplanen alt har sprukket, og at de norske soldatene som ligger i trening i Rena leir må utsette avreisen.

Rekognoserer

I disse dager setter en norsk-svensk rekognoseringsgruppe seg på flyet til Sudan, til tross for anklagene fra landets president om at de er agenter for CIA og Mossad og uønsket i landet.

– Vi har ingen indikasjoner på at de vil møte problemer når de ankommer Sudan, sier Barth Eide.

Skulle de møte problemer, vil dette raskt bli et tema i FN-hovedkvarteret.

– Sikkerhetsrådet må nå ta stilling til om de skal sende en styrke som ikke engang kan forsvare seg selv, som vil ydmyke FN og som vil svikte Darfurs befolkning, advarte Jean-Marie Guehenno tidligere i uka.

Er det rett å sende norske soldater til Darfur? Si din mening her.

MOTSTAND FRA SUDAN: Medlemmer av AMIS-styrken fra Den afrikanske union i Darfur. Sudans president vil ikke ha norske og svenske soldater i den nye FN-styrken, og vil kun godta afrikanske soldater.
HO