Ahmadinejad sier Iran må «revurdere eller til og med annullere alle økonomiske kontrakter» som er inngått med landene som har trykket tegningene, ifølge det konservative iranske nyhetsbyrået Mehr.

Han sier videre at det iranske handelsdepartementet vil starte med å revurdere kontrakter inngått med danske selskaper, og deretter se nærmere på kontrakter med selskaper fra andre europeiske land.

Statoil, Norsk Hydro, Aker Kværner og flere andre norske selskaper har interesser i Iran.

Ifølge nyhetsbyråene Reuters og AFP har medier i Danmark, Norge, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Spania, Sveits, Nederland, Island, Jordan, New Zealand, Sverige, Ungarn, Irland, Østerrike, Bulgaria og Tsjekkia gjengitt tegninger av Muhammed.

Statlig råd

President Ahmadinejad har opprettet et statlig råd som skal klargjøre Irans synspunkter på karikaturene av profeten som nå har stått på trykk i en rekke europeiske aviser, melder nyhetsbyrået IRNA.

I sin uttalelse lørdag fordømmer presidenten «fornærmelsene av profeten i vestlige medier, som viser hatet mot islam og muslimer blant sionistene som styrer disse landene».

Statoils informasjonssjef Kai Nielsen sa lørdag til NTB at Statoil så langt ikke har mottatt noen informasjon fra iranske myndigheter om denne saken, og at han inntil videre ikke ønsker å kommentere presidentens uttalelser.

Ingen informasjon fra Iran

Norsk Hydro har én kontrakt på letevirksomhet i Iran og har om lag 20 norske ansatte i landet. Lørdag ettermiddag kunne selskapet ikke si noe om hvilke konsekvenser Ahmadinejads uttalelser eventuelt vil få for deres virksomhet i Iran.

– Vi avventer situasjonen, og foreløpig har vi ingen kommentarer til saken, men vi vil selvfølgelig følge den opp, sier informasjonssjef Kama Holte Strand i Norsk Hydro til NTB.

Heller ikke Utenriksdepartementet har fått noen offisielle henvendelser angående kontraktene med Iran.

– Det har ikke vært noen offisiell henvendelse til oss. Foreløpig kan vi ikke kommentere saken siden vi bare har sett meldinger i pressen om dette, sier fungerende pressetalsmann i UD Rune Bjåstad til NTB.

Iran til Sikkerhetsrådet

President Ahmadinejad bekreftet lørdag at Iran vil starte anriking av uran i stor skala, som en reaksjon på at styret i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har vedtatt å bringe striden om det iranske atomprogrammet inn for Sikkerhetsrådet.

Iran vil dessuten stanse alt annen samarbeid med IAEA som reguleres av den såkalte tilleggsprotokollen til avtalen om ikkespredning av atomvåpen, ifølge nyhetsbyrået Mehr.

Statoil/Øyvind Hagen