Utrykningsstyrken i Masar-e— Sharif skal videreføres ut første halvår 2008 og deretter avsluttes. Norge skal også stille til disposisjon en spesialstyrkeenhet på om lag 150 personer i Kabul-regionen fra våren 2008 for en periode på 18 måneder. Den skal operere innenfor de samme retningslinjene som i 2007, opplyser Forsvarsdepartementet.

700 norske

Fra mars neste år vil det være rundt 700 norske soldater i Afghanistan, men antallet vil bli redusert til litt i overkant av 500 etter første halvår 2008.

— Vi vil styrke vår tilstedeværelse, spesielt i Faryab-provinsen, med 100 soldater og to til tre helikoptre. Det er helt nødvendig å øke tilstedeværelsen militært i det området for å skape sikkerhet, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) etter at hun sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre hadde orientert Stortingets utvidede utenrikskomité om vedtaket tirsdag morgen.

Glede i NATO

Den norske opptrappingen av innsatsen i Afghanistan blir mottatt med glede i NATO-hovedkvarteret i Brussel.

— Dette hilser vi varmt velkommen, kunne en høytstående NATO-tjenestemann fortelle NTB etter at nyhetene fra Norge var blitt dobbeltsjekket med norske myndigheter.

At den norske opptrappingen i Nord-Afghanistan neste år er utstyrt med restriksjoner i forhold til bruken av styrkene, var det ingen som ønsket å kritisere fra NATO-hold i går.

— Vi vil selvsagt ha minst mulig restriksjoner på styrkene som stilles til rådighet, men vi ønsker ikke å kritisere en nasjon som akkurat har besluttet å sende flere soldater, sier tjenestemannen.