Det statlige syriske nyhetsbyrået SANA rapporterer at landets utenriksminister Walid al-Mouallem torsdag var i samtaler med representanter for norsk UD. Behovet for internasjonal oppslutning om en våpenhvile mellom Libanon og Israel skal ha vært sentralt i samtalene.

Norges spesialutsending til Midtøsten, Svein Sevje, bekrefter overfor NTB at han torsdag var i møte med al-Mouallem.

– Da var behovet for våpenhvile et sentralt element. Generelt diskuterte vi situasjonen, og søkte å finne veier for å komme ut av krisen, sier Sevje.

Personlige kontakter

Lørdag ankom Sevje Jerusalem, for å holde samtaler med israelske myndigheter på høyt nivå. Sevje har tidligere vært i kontakt med den israelske statsministerens kontor.

Spesialutsendingen sier Norge, på bakgrunn av sitt tidligere engasjement i Midtøsten, blir lyttet til. Sevjes bakgrunn som ambassadør i Damaskus og Beirut har også gitt ham viktige personlige kontakter i landene.

– Men det er EU, USA og partene selv som setter dagsorden i denne konflikten, sier han.

Han mener den syriske agendaen i saken ikke må undervurderes.

– Syria spiller en viktig rolle i forhold til Hizbollah, understreker Sevje.

Ministersamtaler

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har vært i tett kontakt med syriske myndigheter. Fredag var han i telefonsamtaler med al-Mouallem, men UD vil ikke kommentere innholdet i disse samtalene.

– Det er viktig for oss å danne et godt bilde av situasjonen, og vi har kontakt med de fleste partene. Utover dette har vi ingen kommentarer, sier informasjonsrådgiver Frode Andresen til NTB.

Både Sevje og Støre har egentlig ferie. Sevje sier det ikke er kommet noen bestemte resultater ut av samtalene, og at det heller ikke er noen konkret ramme rundt møtene.