Regjeringen har i mange år hevdet at de har god kontroll med støtten til 115 koranskoler i Pakistan.

Men TV 2 har gått gjennom en evalueringsrapport fra Høgskolen i Oslo om kontrollen av skolene. Rapporten, som er fra 2008, viser at kontrollen er svært mangelfull.

Ikke kontroll

De religiøse skolene i konfliktområder som Swat-dalen ble aldri kontrollert, og TV 2 har avdekket at flere av skolene i området er stengt av den pakistanske hæren fordi de støttet Taliban.

– De brukte disse koranskolene som sine aktivitetssentre. I noen tilfeller også som treningssentre. Det var de politiske myndighetene og etterretningen som fikk nyss om det. Derfor måtte vi stenge disse koranskolene, sier oberst Akhtar Abbas ved ISPR Swat.

– Økt toleranse

Senest i forrige måned roste utenriksminister Jonas Gahr Støre koranskoleprosjektet. Støre mener prosjektet fremmer økt toleranse.

Utenriksdepartementet sier i en uttalelse søndag at de ikke er overrasket over at skolene er stengt, og at det er pakistanske myndigheters oppgave å passe på hvor støtten fra Norge blir av.

– Det er pakistanske myndigheter som følger opp disse skolene, og jeg sitter ikke med detaljer på hvor mange av disse som har blitt stengt i den turbulente situasjonen som er der. Det er opp til pakistanske myndigheter å følge dette og ta beslutningene, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Cecilie Willoch til TV 2.

Arkivbilde: Scanpix