Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) betegner prøvesprengningen som en farlig internasjonal og regional situasjon, og mener saken hører hjemme i FNs sikkerhetsråd.

— Norges reaksjon er at vi fordømmer prøvesprengningen, og vi oppfordrer til at saken kommer opp i Sikkerhetsrådet, sier Støre til NTB.

Han er bekymret over Nord-Koreas prøvesprengning natt til mandag norsk tid, og viser til reaksjoner fra Kina og Japan i løpet av morgentimene.

— Dette har vi vært med på å advare mot de siste månedene, også i forrige uke direkte overfor nordkoreanske diplomater i FN. Dette er en farlig situasjon regionalt, altså i den regionen Nord-Korea hører hjemme i, sier Støre.

Han mener situasjonen er alvorlig fordi atomvåpen igjen kommer i fokus .

— Det har vært en forståelse om ikke å drive prøver med atomvåpen de siste årene fra atommaktene. Det har nå kommet en prøvesprengning, og det er en alvorlig utvikling, sier Støre.

Han har problemer med å forstå Nord-Koreas argumentasjon om at prøvesprengningen vil styrke freden, og mener det ikke er noe poeng i å spekulere i motivene bak prøvesprengningen nå.

ENTYDIG: - Dette er en farlig situasjon, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre, etter nattens prøvesprengning.
FALCH, KNUT