Tsvangirai ble onsdag innlagt på sykehus i Harare med brudd på hodeskallen.

– Dette er fullstendig uakseptabelt, og jeg oppfordrer myndighetene i Zimbabwe til å arbeide for en bred nasjonal samling som kan løse de alvorlige politiske, økonomiske og sosiale problemene som befolkningen står overfor, sier Støre.

I begynnelsen av neste uke er utenriksministeren vert for et møte mellom nordiske og afrikanske utenriksministere i Oslo. Han sier han vil benytte anledningen til å ta opp situasjonen i Zimbabwe.

– Fra norsk side vil vi i samråd med andre land vurdere reaksjoner overfor myndighetene i Zimbabwe, påpeker Støre.

Blodoverføring

Morgan Tsvangirais talsmann William Bango opplyser at den 55 år gamle opposisjonslederen onsdag morgen ble innlagt på et sykehus i Harare for intensiv behandling.

Tsvangirai, som leder MDC, det største opposisjonspartiet i Zimbabwe, ble søndag arrestert sammen med 49 andre opposisjonelle under et politisk møte. De ble grovt mishandlet av politiet mens de satt i varetekt.

– Han har fått overført en liter blod fordi legene sier han hadde mistet mye blod. I tillegg har legene tatt røntgen av hodet hans etter at det ble påvist brudd på kraniet, sier Bango. Han legger til at Tsvangirai trolig blir værende på sykehuset en god stund.

Tsvangirai skulle egentlig ha møtt i retten onsdag, men var for dårlig til å stille opp. De rettslige høringene ble derfor avlyst.

– Jeg var i retten i morges, men vi fikk beskjed om å forlate lokalene. Det later til å være stor forvirring rundt selve tiltalene, sier Bango til BBC. Tsvangirai og de 49 andre som ble arrestert sammen med ham, møtte i retten tirsdag, men ble i løpet av det neste døgnet løslatt fra varetekt.

– Under angrep

Mishandlingen av Tsvangirai blir møtt med internasjonal fordømmelse. I en sjelden kritikk av sitt naboland oppfordrer Sør-Afrika Zimbabwes president Robert Mugabe til å respektere rettighetene til alle zimbabwiske borgere, inkludert opposisjonsledere.

Men ellers var det påfallende stille fra andre afrikanske stater. Zambias president Levy Mwanawasa uttrykker bekymring for situasjonen, men sier at problemer i Zimbabwe må løses av landet selv.

Zimbabwes informasjonsminister Sikhanyiso Ndlovu sier til BBC at politiets handlemåte kunne rettferdiggjøres fordi de var «under angrep av politiske motstandere».

Må etterforskes

Også FN, EU og USA fordømmer på det sterkeste overgrepene mot Tsvangirai og dem som ble arrestert sammen med ham.

– Verdenssamfunnet har nok en gang blitt vist at regimet til Robert Mugabe er rått og brutalt, og at sivilbefolkningen i landet lider, sier USAs utenriksminister Condoleezza Rice.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Louise Arbour, oppfordrer myndighetene i Zimbabwe om umiddelbart å starte en uavhengig etterforskning av hva som skjedde.

STR