– Etiopia har et legitimt behov for å forsvare seg. Men å stå langt inne i Somalia med store styrker kan ikke betraktes som en ren forsvarskrig. Dette kan få store konsekvenser for området, sier Raymond Johansen til NTB.

– Vi er veldig bekymret over både de politiske og humanitære konsekvensene. Vårt klare krav til Etiopia er at de trekker seg ut og går i dialog med de islamske domstolene, understreker han.

Frykter regional krig

Den siste uken har det vært regelrett krig mellom den islamistiske bevegelsen i Somalia og regjeringsstyrker med betydelig støtte fra etiopiske styrker. Onsdag rykket somaliske og etiopiske soldater fram mot den somaliske hovedstaden Mogadishu.

Blant annet erobret de byen Jowhar, som fram til i sommer var overgangsregjeringens tilholdssted, før de ble drevet ut av islamistbevegelsen.

Johansen frykter at kamphandlingene, som nå foregår midt i Somalias mest folkerike og fruktbare områder, vil sende store folkestrømmer på flukt til nabolandene.

– Dette kan skape økt press på nabolandene og på sikt føre til destabilisering i hele regionen. Det er god grunn til å frykte en utvikling mot en regional krig, sier han.

Ifølge Det internasjonale Røde Kors er allerede mange tusen somaliere nå på flukt. FNs høykommissær for flyktninger advarte onsdag om at kapasiteten til hjelpeorganisasjonene i området allerede er sprengt.

– Uklokt av FN

Johansen erkjenner at det internasjonale samfunnet ikke har utvist tilstrekkelig klokskap i å håndtere situasjonen i Somalia.

– Det var en uklok beslutning fra FN å støtte utplasseringen av AU-styrker i Somalia, sier han.

Mange tror at vedtaket i Den afrikanske union (AU) om å sende soldater til Somalia, ga støtet til Etiopias invasjon.

Sammen med blant annet USA, Sverige, EU og AU, deltar Norge i kontaktgruppen for Somalia, som har som sitt fremste mål å få partene tilbake til forhandlingsbordet.

– Vi må unngå at det internasjonale samfunnet ikke bidrar til å styrke de radikale islamske kreftene ytterligere, sier Johansen.

Bendiksby, Terje