EUs utenriks— og forsvarsministre var i går samlet i Brussel, blant annet for å drøfte den planlagte, høyst risikofylte militære innsatsen i Kongo. For første gang siden det afrikanske landet ble uavhengig fra Belgia skal det avholdes et demokratisk valg den 30. juli, og EU vil hjelpe til. 1500 soldater fra 16 europeiske land, under tysk kommando, skal prøve å bidra til ro og orden i det krigsherjede landet.

Innsatsen blir vurdert som både vanskelig og farlig: Det siste tiåret har nærmere fire millioner mennesker omkommet i flere borgerkriger, der også nabolandene Rwanda, Uganda og Angola har vært involvert.

FNs nødhjelpskontor (OCHA) har erklært Kongo til verdens største humanitære katastrofeområde, og mener at 10 millioner mennesker trenger livreddende hjelp i form av vann, mat, medisin eller husly.

200 soldater til Sudan

17.000 FN-soldater er i dag utstasjonert i Kongo, i verdens største fredsbevarende operasjon, men heller ikke det har vært nok til å stanse voldsbruken helt.

Norge har ingen planer om å delta i EUs Kongo-innsats, som etter planen skal vare i fire måneder - selv om Norge både skal være med i EUs innsatstropper - de såkalte «battle groups» - og i EUs forsvarstekniske samarbeid i European Defence Agency.

— Vi har i første omgang sagt nei til å delta i Kongo, fordi vi ikke vet hva nøyaktig vi vil bli bedt om å stille opp med i Sudan, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen i Brussel i går.

Trenger inntil seks måneder

Sudan-innsatsen skal skje i Darfur-provinsen, der Norge vil stille med mellom 150 og 200 soldater i en FN-ledet, fredsbevarende operasjon.

Ifølge Strøm-Erichsen er det aktuelt at Norge, Sverige, Finland og Danmark stiller med et felles bidrag under nordisk ledelse i Sudan.

— Vi føler en veldig sterk forpliktelse til å stille opp i Darfur. Derfor har vi ikke særlig mye kapasitet i forhold til Kongo, selv om jeg ikke vil utelukke et norsk bidrag helt, sier forsvarsministeren.

Det er ennå ikke klart hvor raskt FN kan være på plass i Darfur. Det nødvendige vedtaket i FNs sikkerhetsråd er ennå ikke fattet, og FN har sagt at de vil trenge inntil seks måneder på å forberede seg.

Sudans regjering må også gi uttrykkelig grønt lys for styrken.

Lederen for Den afrikanske union, Alpha Oumar Konaré, understreket da han besøkte Oslo sist uke at det haster med å få satt den inngåtte, men skjøre fredsavtalen i Sudan ut i livet.