Den burmesiske demokratiforkjemperen døde mandag i fengselet der han hadde sittet de sju siste årene.

Også USA er dypt bekymret over Thet Win Aungs død og krever at alle politiske fanger i landet løslates.

Slektninger og menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International sa tirsdag at Thet Win Aung led av malaria og hadde blitt torturert i fengselet, skriver Reuters.

– Det er bekymringsverdig at juntaen fengsler studentledere og fortsatt nekter Røde Kors tilgang til burmesiske fengsler, sier Støre i en pressemelding.

Studentleder

Den 34 år gamle studentlederen Thet Win Aung spilte en sentral rolle under demonstrasjonene mot landets militære i 1988, som endte med at tusenvis av mennesker ble drept.

I 1998 ble han fengslet på nytt og dømt til 59 års fengsel for sin rolle i demokratibevegelsen.

Norge har gjentatte ganger oppfordret til løslatelse av Aung San Suu Kyi og øvrige politiske fanger i Burma, sist gang denne måneden i en telefonsamtale mellom statssekretær Raymond Johansen (Ap) og Burmas ambassadør til Norge. Oppfordringen kom i forbindelse med at de burmesiske studentlederne Min Ko Naing, Ko Ko Gyi, Htay Kway, Pyone Cho og Min Zeya, nylig ble arrestert, sier Støre.

– Modig kamp

Ifølge FN har Burma over 1.100 politiske fanger. Norge har i flere år støttet arbeidet for demokrati i Burma og flere ganger oppfordret til nasjonal forsoning og respekt for menneskerettighetene.

– Studentledernes modige kamp for et demokratisk Burma burde oppfattes som invitasjon til dialog med myndighetene. Løslatelse av politiske fanger vil være et nødvendig skritt fremover, sier Støre.