— Vi har snakket lenge om å kjøpe hytte, men skal du ha en med litt kvalitet i Norge i dag, så har du ikke sjanse med alle rikingene i markedet. Så når både vi og barna har forelsket oss i Berlin, blir dette et slags familieprosjekt, sier Tor Andreas Gitlestad.

Han ser seg rundt i den lyse leiligheten i hjertet av trendy Prenzlauer Berg i tidligere Øst-Berlin. Prisen er 129.000 euro, knappe 985 000 kroner, for 50 kvadratmeter. Bydelen er Berlins dyreste. De siste ukene har nordmannen vært på et titall leilighetsvisninger i den tyske hovedstaden. Han er ikke alene.

— Vårt største problem nå er at vi ikke klarer å skaffe flere spennende leiligheter for salg. Åtti prosent av leilighetene er nemlig for leie, sier danske Trine Borre (29) i Boligmægleren, som har skandinaviske boligkjøpere i Berlin som målgruppe.

Hytte med 15 venner

Borre hadde jobbet i mange år som eiendomsmegler i Danmark da hun flyttet til Berlin i fjor. For to år siden kjøpte hun sin første leilighet i Berlin som ferieleilighet sammen med 15 venner.

Nå har hun solgt boliger til skandinaver i Berlin i mer enn ett år. De fleste av de mellom 40 og 50 leilighetene er solgt til dansker, men nå kommer også nordmennene etter.

— Norske kunder er kjøpesterke og ses på som attraktive av tyske selgere, sier Borre, som slåss med flere meglere om å selge de samme leilighetene.

Hytte i Berlin

Titusenvis av leiligheter står fremdeles tomme i Berlin. I de rimeligste strøkene selges fremdeles leiligheter til 700 euro kvadratmeteren, ifølge Berliner Morgenpost.

For kjøpesterke skandinaver er grønne og barnevennlige Prenzlauer Berg favoritten. Her er kvadratmeterprisen for en selveierleilighet i juli 1800 euro, rundt 13.700 kroner.

— Det er fremdeles under halvparten av det en bolig koster i de hippeste bydelene av København og Oslo, sier Borre

— Jeg mener å ha sett en økning i prisene i dette området på rundt tyve prosent de siste to årene. Men taper vi tyve prosent, så tåler vi det også[, sier Gitlestad, tidligere direktør på Galleri F15 i Fredrikstad.

Han ser Berlin som verdens mest spennende kunstmetropol. De lave levekostnadene trekker til seg kunstnere fra hele verden, og har gitt byen rykte som «fattig, men sexy».

Også bydelen Mitte er populært blant skandinaver. Her er kvadratmeterprisen rundt 1400-1500 euro. Like bak kommer litt mer rufsete Kreuzberg og Schöneberg.

— Der kan du få en toromsleilighet til 100.000 euro, sier Borre.

Prisene stiger

Brad Pitt og Angelina Jolie er blant de 75 prosent av Berlins boligkjøpere som er utlendinger. 25 prosent av denne gruppen igjen er skandinavere, ifølge Der Tagesspiegel. De fleste tyskere eier ikke leilighet, men leier.

— I alle andre europeiske hovedsteder har prisene nådd et mye høyere nivå enn i Berlin. Her er det fremdeles høy arbeidsledighet og enorm gjeld, sier Borre.

Men i noen bydeler steg prisene med 15 prosent sist år. Mest stiger prisene i det tidligere øst, sier hun.

Og det er de kjøpesterke utlendingene som driver prisene i konkurstruede Berlin.

— Den ene halvparten av kundene kjøper som en investering og leier ut. Den andre kjøper seg feriebolig, sier Borre.

Utgifter til moms, skatter og annet gjør at man kan legge på 13 prosent av kjøpesummen, forteller Borre, som selv tar rundt tre prosent av kjøpesummen for å formidle boligsalget.

Flere og flere kaster seg nå på for å profittere på det stigende markedet.

— Det er mange inkompetente meglere her, alle kan kalle seg megler, sier Borre.

GORM K. GAARE / EUP- IMAGES