Eksperimentet skal gå av stabelen i Moskva i 2008, 2009 og 2010. ESA bekrefter overfor NTB at flere nordmenn er blant søkerne.

– Vi har fått inn flere enn 4.000 søkere til nå, og det er nordmenn blant dem, sier professor Thu Jennifer Ngo-Anh ved ESAs Human Spaceflight-seksjon i Nederland til NTB.

Søknadsfristen går ikke ut 30. september, og ESA regner med at mange flere vil melde seg.

Når alle søknadene er kommet inn får ESA en kjempejobb med å finne de som egner seg best. Det er nemlig litt av et eksperiment de skal gjennomgå.

Tøff isolasjon

Formålet er å finne ut mest mulig om hva man bør tenke på når mennesker om noen år skal sendes til Mars. Reisen blir både langvarig og risikabel. Det gjelder å sette sammen astronautteamet med de rette menneskene, og legge forholdene til rette så de klarer den halvannet år lange turen best mulig.

Ved å isolere seks mennesker i halvannet år, i et simulert romfartøy i Moskva, regner ESA og Russian Institute of Biomedical Problems å finne ut mye om hvilke mennesketyper som egner seg best. I utvelgelsen kommer de til å legge mer vekt på psykologiske faktorer, som stresshåndtering, enn på fysisk form.

Realistisk

Eksperimentet kommer til å være svært realistisk. Prøve-astronautene skal leve i 520 dager på den samme maten som i dag serveres på den internasjonale romstasjonen, og de får ikke større plass å bevege seg på enn det romkapselen byr på.

Midtveis i forsøket, når romfartøyet skal forestille å være lengst vekk fra Jorden, vil det ta 20 minutter fra de sender en beskjed til kontrollrommet (ligger i samme bygg) til kontrollrommet mottar beskjeden. Like lang tid vil meldingene ta andre veien. Så lang tid bruker nemlig radiosignalene mellom Jorden og Mars.

Så har du ikke noe å gjøre i slutten av 2008, i 2009 og den første tiden av 2010, er det bare å søke. P.S. Du bør i grunnen vite at du ikke lider av klaustrofobi.

Mars-landing slik en kunstner ser for seg at det kan foregå.
European Space Agency