— Foreløpig har vi ikke sett hvilken motstand og hvor mange de har møtt. Derfor vil jeg ikke konkludere. Men etter det jeg har fått opplyst er det verken alvorlige eller livstruende skader, sier oberstløytnant Vegard Finberg ved Fellesoperativt hovedkvarter til NTB.

Finberg utelukker imidlertid ikke at soldatene var heldige som slapp unna beskytningen med bare lettere skudd- og splintskader.

- Trener på dette

De to norske soldatene var sendt ut fra den norskledede stabiliseringsstyrken PRT Maimana for å hjelpe afghanske styrker etter en anmodning om støtte.

Til sammen rykket en styrke på rundt 20 norske soldater ut. De ble beskutt mens de var på vei inn i operasjonsområdet.

— Beskytningen kom nok ikke overraskende på dem, for det er dette de trener på. De rykket ut i kjøretøy og var utvilsomt på utkikk, sier Finberg.

De to sårede soldatene fikk førstehjelpsbehandling på stedet, og ble senere evakuert med norske helikoptre til Maimana. Ifølge Forsvarets hovedkvarter får soldatene behandling for skudd- og splintskader av sanitetsavdelingen.

Skadeomfang

Det er foreløpig ikke tatt noen beslutning på om noen av de to befalene skal sendes hjem til Norge.

— Det er helt avhengig av omfanget av skadene, sier Vegard Finberg.

Skuddvekslingen skjedde i 13.30-tiden norsk tid, i Ghowrmach-distriktet, i Badghis-provinsen nordvest i Afghanistan. Forsvarets hovedkvarter har foreløpig ingen oversikt over hvor mange opprører som beskjøt den norske styrken.

Forsvaret