LENE STEIMLER

— Det er en del savnete som det ennå ikke kan gjøres rede for, blant dem ti nordmenn. Situasjonen er uklar, og for alt vi vet kan de ti være til sjøs, evakuerte eller sitte på en fjelltopp, sier en representant for den norske ambassaden i Bangkok til Bergens Tidende.

Han tør ikke spekulere i hvor mange nordmenn som befant seg i katastrofeområdene da flodbølgen inntraff, men tall fra diverse reisebyråer viser at det er 20.000 skandinaver i området.

Savnet i India

I India har den norske ambassaden ikke fått melding om nordmenn som er berørt av flodbølgen, men et ungt par var fremdeles savnet i går kveld.

— Det siste vi vet er at de befant seg på en av øyene i området, og vi prøver kontinuerlig å nå frem til dem, sier vakthavende på ambassaden i New Delhi, Berit Sarin.

Kaotisk på Sri Lanka

På Sri Lanka er situasjonen også uoversiktlig, og ambassaden i Colombo har ikke klart å komme i kontakt med alle nordmennene som skal være i området.

— Det er svært vanskelig når telefonnettet er stengt eller ute av funksjon og veinettet ødelagt. Vi kan ikke gjøre annet enn å prøve så godt vi kan, sier ambassadesekretær Kjersti Tromsdal.

På Maldivene var det ingen meldinger om norske savnete. BT forsøkte forgjeves å komme i kontakt med ambassadene i Indonesia, Malaysia og Bangladesh.

UD jobber med saken

Utenriksdepartementet sier i en pressemelding at de ikke har full oversikt over situasjonen ennå, men at de har opprettet et beredskapsteam som jobber med kartleggingen.

— Det er opprettet en særskilt krisestab i Utenriksdepartementet som arbeider med å skaffe seg oversikt over situasjonen og finne ut hvorvidt norske borgere er rammet av katastrofen, sier utenriksminister Jan Petersen.

Han lover å følge situasjonen fortløpende og vurdere hva som kan gjøres fra norsk side.