Ivan, den kraftigste orkanen som har rammet New Orleans-området siden 1915, er på full fart mot USA etter å ha herjet en rekke karibiske øyer, blant dem Grenada, Jamaica, Caymanøyene og Cuba.

Orkanen er ventet å treffe kysten av Louisiana, Alabama og Florida i løpet av torsdag.

Nærmere 2 millioner innbyggere er bedt om å evakuere, og myndighetene i storbyen New Orleans vurderer å pålegge alle å reise fra byen.

Tilflukt i Houston

Flere av de fastboene nordmennene i New Orleans har allerede forlatt området, og mange av dem har kjørt vestover i retning Houston.

— Vi tok i mot 15 nordmenn på tirsdag, og ytterligere ni er ventet i løpet av dagen, opplyste assistent Morten Nygaard ved Sjømannskirken i Houston til bt.no i går.

Blant de ni som var ventet til sjømannskirken i løpet av onsdagen, var sjømannspresten i New Orleans, Ola Johannes Jordal, som kommer sammen med sin kone og to barn.

— Assistenten ved Sjømannskirken i New Orleans ankom i morges, og da hadde han vært underveis i atten timer. Turen tar vanligvis fem timer, sier Nygaard.

Gruppen på fire norske studentene som evakuerte fra New Orleans tirsdag, har også vært innom Sjømannskirken i Houston. Blant dem var Morten Lunde Sejrup (24) og Jahn Helge Bjørnestad (22) fra Bergen.

"Vi er nettopp ankommet sjømannskirken i Houston etter en lang tur med masse kø. Houston sies å være trygt, så vi blir nok værende til vi får beskjed om å returnere", skriver Jahn Helge Bjørnestad i en epost til bt.no.

De fire studentene klarte i løpet av tirsdagen å finne seg et ledig hotellrom like utenfor Houston, og tilbragte derfor ikke natten på sjømannskirken.

"Vi venter i spenning på hvordan hjemmet vårt ser ut når vi kommer hjem. Det er vanskelig å tro at naturkrefter kan løfte av tak på hus, men jeg vil ikke utelukke noe før jeg er tilbake. Tror ikke vi velger å returnere før tidligst lørdag ettersom de store vannmengdene som evt vil komme vil ta tid å få ut av byen. De store dikene som omringer byen vil ha en motsatt effekt nå, istedenfor å hindre vannet i å komme inn, vil det hindre vannet å komme ut. Vi fikk også høre at strøm og vann gjerne ble borte flere dager i dette tidsrommet. Vi ble tipset om å fylle opp badekarene våre for å ha vannforsyninger når vi kom tilbake", skriver han i eposten.

Fint vær

Assistent Morten Nygaard beskriver stemningen blant de evakuerte nordmennene på kirken som god.

— Det er flott vær her nå, med 30 til 35 grader. Folk koser seg og bader i bassenget eller går på sightseeing, forteller han.

Kirken er i utgangspunktet ikke tilrettelagt for å ta i mot overnattingsgjester.

— Noen har sovet i et lite gjesterom vi har, andre har blitt innlosjert i leilighetene til de ansatte på kirken, forteller Nygaard.

Så langt har ingen måtte sove på gulvet i kirkerommet.

— Vi kan jo ikke tilby hotellstandard, så dette blir ikke akkurat noen luksusferie, men stemningen er bra, sier Nygaard.

<b>LANGE KØER:</b> Anslagsvis en million mennesker har forlatt sine hjem i New Orleans og Florida, og trafikken gikk svært sakte på motorvei I 10 gjennom Louisiana på onsdag.
REUTERS