— Vi er elleve nordmenn her og vi kommer til å bli flere. Til sammen er vi hundre mennesker fra mange forskjellige land og deler av verden som er på vei til Irak, forteller Sjur Cappelen Papazian (31) til NTB på telefon fra middelhavsbyen Nice i Frankrike.

Vil stoppe krig

Startskuddet for antikrigsaksjonen "Truth Justice Peace - Human Shield Action Iraq" gikk i London 25. januar. Følget reiser foreløpig i tre London-busser (Double Deckers) og en London-taxi. De som deltar er ifølge Papazian privatpersoner som er imot krig.

— Det er viktig å stoppe en krig som vil komme til å ta livet av mange uskyldige. Det er en bra antikrigsstemning i Norge og jeg personlig har ingen tro på at USA skal være den reddende engel i Irak. Når de sier de sloss for demokrati og frihet, spør jeg meg hva slags regler som gjelder i det demokratiet og hvem sin frihet vi snakker om, sier Papazian.

Marinesoldat

Den tidligere britiske marinejegeren Kenneth Nichols O'Keefe har tatt initiativet til "Levende skjold"-aksjonen. O'Keefe kjempet som marinesoldat under Golf-krigen. Han håper å samle hundrevis av frivillige menneskelige skjold.

— Jeg gjør alt dette fordi jeg vil se en verden i fred , har O'Keefe uttalt til BBC.

Målet for nordmennene og de andre frivillige når de kommer til Bagdad er klart:

— Vi samler medisinsk utstyr, mat og klær på veien og vi skal reise rett ut til lokalbefolkningen som trenger dette. Dessuten vil vi operere som menneskelige skjold dersom en krig oppstår. Men først og fremst vil vi forsøke å stoppe krigen, sier den norske aksjonisten.

(NTB)