BÅRD IDÅS, NTBGöteborg

Rundt 1000 nordmenn deltok i det fredelige demonstrasjonstoget i Göteborg lørdag formiddag, som samlet mer enn 10.000 mennesker under parolen "For et annet Europa".

Demonstrasjonen ble gjennomført uten voldsomheter av noe slag i duskregnet i Göteborg. Toget ble forsinket en halv time da politiet gjennomsøkte folkemengden på søk etter våpen, uten å finne noe. Demonstrantene gikk imidlertid med på å endre den planlagte ruten, slik at marsjen ikke endte på Götaplatsen, men i Slottsskogen, langt unna gårsdagens urosentrum.

— Det var en vellykket markering, og det var sterkt å møte så mange meningsfeller til demonstrasjon på et fredelig vis, sier Boye Ullmann i den norske ledelsen for Göteborgsaksjonen til NTB.

Det er imidlertid opplevelsene fra fredag som preger den norske demonstrasjonsledelsen, som hadde planlagt demonstrasjonen under toppmøtet siden januar. Ullmann er forbannet på Internasjonale Sosialister fra Norge, som arrangerte den ulovlige marsjen fredag som utløste voldsomhetene i Avenyen.

— Bråkmakerne hadde kommet uansett hva vi hadde gjort. Vi må likevel sette oss ned å gå gjennom erfaringene fra Göteborg. Vi er skremt over hvordan voldelige provokatører tar brodden av det politiske hudskapet og setter søkelyset på kamp og vold. Men vi er også sjokkert over at politiet kan løsne skudd mot demonstranter.

— Jeg er redd for at vi under fremtidige demonstrasjoner må ta høyde for at et økende antall provokatører vil infiltrere massedemonstrasjoner. Dette vil selvsagt føre til at politiet skjerper sin beredskap. Dermed er faren for konfrontasjoner større, sier en betenkt Ullmann til NTB.