Til sammenligning fikk Flyktninghjelpen i fjor inn 8000 gaver.

— Flyktninghjelpen har hatt en økning i salget av «gaver med mening», SMS-donasjoner og bedriftsgaver. Det gir oss en mulighet til å hjelpe flere, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland.

Også Røde Kors har sett en stor giverglede denne julen.

— Vi ba folk om å donere penger før jul slik at vi kunne gi tepper til flyktninger i Syria. Vi fikk inn 5,9 millioner kroner, som er mer enn i fjor og et høyere beløp enn vi har sett på lenge, sier mediasjef i Røde Kors, Astrid Arnslett.

- Barneklær er populært

Mange nordmenn har i år kunnet finne et gavekort på barneklær under treet:

— Gavekort på barneklær har vært den mest populære gaven i vår nettbutikk i år, og gaven er enda mer populær i Syria og nabolandene, der Flyktninghjelpen deler ut klær og tepper samt oppgraderer telt og husly. Julegavene fra norske givere er viktige bidrag til vårt arbeid for å hjelpe syrere på flukt, som nå går en kald vinter i møte, sier Egeland.

Han understreker at nødhjelpsbehovene er store, ikke minst som et resultat av borgerkrigen i Syria.

— Det er viktig å ikke la de store behovene i Syria gi oss en følelse av håpløshet.

Tidligere i desember rundet krigen i Syria 1000 dager. Ifølge FN er minst 100.000 syrere hittil drept i krigen, og over 6,5 millioner er drevet på flukt, drøyt 2 millioner av dem til naboland.

Hard vinter

Egeland besøkte den største flyktningleiren i Jordan i forrige uke. Der bor det nå mellom 75.000 og 100.000 mennesker.

— Vi delte ut gassflasker til telt, ovner og nødboliger. De syriske flyktningene er preget av hard vinter med minusgrader og snø, sier han.

Egeland tror den økte givergleder viser at nordmenn tenker på å gi noe til flere enn sine egne familiemedlemmer,

— Det viser også at når markedsfolk sier at det er ut å gi gaver til fattige land til jul, så tar de feil, sier han.

Ber om 6,5 milliarder

Tidligere i desember ba FN verdenssamfunnet om 6,5 milliarder dollar i bistand til Syria og nabolandene. Midlene skal sikre nødhjelp til 16 millioner mennesker som er i akutt behov for hjelp.

FNs nødhjelpskoordinator la Valerie Amos i forrige uke frem organisasjonens internasjonale nødhjelpsplaner for 2014.

Ifølge FNs beregninger trengs det til sammen 12,9 milliarder dollar for å hjelpe mennesker i 17 ulike konfliktrammede land neste år. Halvparten av disse midlene trengs til syrere som enten fortsatt befinner seg i Syria eller har flyktet til nabolandene.

— Dette er det største beløpet vi noensinne har vært nødt til å be om ved begynnelsen av et år, og det største for en enkelt konflikt, sa Amos under en pressekonferanse i Genève mandag.