Forlat Irak, ikke reis til Kuwait og vurder nøye om det er nødvendig å reise til Jordan, Saudi-Arabia, Israel og de palestinske områdene. Slik lød reiserådene fra DU som ble sendt ut tirsdag.

Den største norske kontingenten i Midtøsten er i De forente arabiske emirater, hvor cirka 600 norske borgere holder hus. I tillegg bor det rundt 150 nordmenn i Qatar og 20 i henholdsvis Bahrain og Kuwait. Førstesekretær ved ambassaden i Emiratene, Frode Solberg, opplyser at de fleste nordmenn i Kuwait arbeider for internasjonale selskaper. En del av dem har begynt å hente sine medarbeidere ut av landet. Av de norske i Emiratene er det få som har begynt å pakke koffertene. — Situasjonen er selvfølgelig noe som opptar folk, men det virker som om de fleste tar det rolig.

Snakker mest om snøen...

I Jordan bor det rundt 30 nordmenn. De langt fleste av dem i hovedstaden Amman. De fleste norske borgerne i landet er fastboende. På det holdet er man mer opptatt av at det har falt nær en meter snø i Amman de siste dagene.

I Israeler situasjonen forholdsvis rolig.- Eventuelle effekter av disse reiserådene vil nok komme senere, tror Kari Bjørnsgaard, ambassaderåd ved Den norske ambassaden i Tel Aviv. - Men det er selvsagt et tema blant nordmenn her i Israel.

Hun ikke kjent med at de norske borgere i Israel vil reise fra landet med det første. Det befinner seg om lag 250 norske borgere i Israel. Hovedtyngden av dem bor store deler av året i landet. I tillegg er det en del nordmenn i Israel, i Gaza og på Vestbredden gjennom hjelpeorganisasjoner.

Følger situasjonen nøye

— Vi har ikke ingen planer om å hente hjem norsk ambassadepersonell eller deres familier med det første, men vi følger selvsagt situasjonen nøye, sier pressetalsmann i Utenriksdepartementet, Karsten Klepsvik.

Norsk Hydro driver oljeleting i Iran på et felt helt mot grensen til Irak, i tillegg til kunstgjødselvirksomhet i Qatar. - Så vidt meg bekjent er det ikke planer om å hente hjem personell verken fra Qatar eller Iran. Men vi har selvsagt beredskapsplaner, sier vakthavende for informasjon og samfunnskontakt, Knut Ole Brettingen.Statoil på sin side har virksomhet på et gassfelt sør i Iran og én mann stasjonert i Saudi-Arabia. - Vi har ikke kalt hjem noen ennå, men vi har planene klare og følger utviklingen tett, sier informasjonssjef Kai Nilsen.

Typografer sendt hjem

Paradoksalt nok ser det ut til at det er Israelske myndigheter som tar norske UDs reiseråd mest bokstavelig. I går ble en delegasjon fra Oslo Grafiske Fagforening avvist på flyplassen i Tel Aviv og satt på fly hjem til Norge. Delegasjonen skulle være en sikkerhetsrisiko. I pressemeldingen fra den israelske ambassaden i Oslo vises det til at besøket ikke var blitt «bekreftet» av Israel, men at delegasjonen valgte å reise, «stikk i strid med anbefalingen fra ambassaden og rådet fra norsk UD». Det ble også vist til de ekstreme værforholdene i Israel....

Ingen av de store norske turoperatørene sender turister til de fem landene i Midtøsten. Både Ving, Saga, Star Tour og Apollo sender imidlertid solhungrige nordmenn til Egypt.