De to unge nordmennene med bakgrunn i det norske forsvaret sier de ble utsatt for et ran. Sjåføren ble drept, mens de måtte flykte, sier de.

Men kongolesiske myndigheter mistenker dem for å ha gjennomført drapet.

Den ene mannen, en 27-åring fra Østlandet, ble pågrepet for tre dager siden. Den andre, en 28 år gammel mann fra Vegårshei, flyktet fra politiet men ble til slutt også pågrepet.

–Han ringte sin far i morges og fortalte at han hadde vært på flukt i bushen i en uke, sier moren til 28-åringen til Aftenposten.no.

– De ble enig om at han skulle melde seg for politiet.

Da Aftenposten.no snakket med moren, var sønnen fortsatt på frifot. Tirsdag ettermiddag ble det klart at også 28-åringen er pågrepet av lokalt politi.

— Ja, han ble pågrepet i går, sier Norges ambassadør til Angola, Jon Vea, til tv2nyhetene.no .

Moren forteller Aftenposten.no at hun ble orientert av lensmannskontoret i bygda om at noe hadde skjedd fredag i forrige uke, etter en bekymringsmelding fra Utenriksdepartementet.

Var sikkerhetsvakt

I går fikk de opplyst fra UD at det var uklart hva som hadde skjedd med sønnen deres, men at den ene av de to vennene, en 27 år gammel nordmann, var blitt arrestert av politiet i Kisangani i Øst-Kongo.

Moren forteller at sønnen hennes tidligere har vært ansatt i Forsvaret, men at han den siste tiden har jobbet for et privat sikkerhetsfirma.

Han skal blant annet ha jobbet med å sikre skip i Aden-bukten utenfor Somalia, der de er utsatt for piratangrep. Sønnen hadde base i Uganda, forteller moren.

Drapsmistenkt Aftenposten.no snakket tirsdag med samboeren til den 27 år gamle nordmannen som sitter arrestert i Kisangani. Hun har ikke hørt fra samboeren sin, men ble ringt opp av 28-åringen mandag morgen.

– Han sa til meg at de var blitt fengslet og at de var mistenkt for drap, sier hun til Aftenposten.no.

28-åringen fortalte videre at det ikke var de to norske som var skyld i drapet.

– Han fortalte at de var blitt forsøkt ranet. Han og min samboer klarte å rømme, men den lokale guiden de hadde med seg ble skutt og drept, sier den 23 år gamle kvinnen til Aftenposten.no.

Hun forteller at også hun ble kontaktet av UD i går. Da fikk hun beskjed om at samboeren satt i fengsel.

UD-talsmann Bjørn Svenungsen bekrefter overfor Aftenposten.no at de er kjent med saken.

– Utenrikstjenesten har oppnådd kontakt med den ene av de to. Den norske ambassaden i Luanda (hovedstaden i Angola, red.anm.) har gitt og fortsetter å gi konsulær bistand til denne personen, blant annet ved å finne en lokal advokat som kan bistå i et vanskelig tilgjengelig område, sier Svenungsen, og legger til at personen det er snakk om er 27-åringen.

Norge har ingen ambassade i Kongo, men Svenungsen sier at en representant fra ambassaden i Luanda har begynt forberedelsene for å reise til Kisangani «så snart som mulig» for om mulig å bi bistand på stedet.

Drapet skjedde i en nasjonalpark, et viltreservat, i Øst-Kongo. Ifølge Okapi ligger dette viltreservatet i Epulu-sektoren på veien mellom Ituri og Kisangani.

Ante fred og ingen fare Samboeren til den 27 år gamle nordmannen forteller at da hun snakket med samboeren sin for en uke siden, så var de på vei fra Kongo tilbake til Uganda.

– De ante fred og ingen fare, og hadde med seg en lokal guide, sier hun.

Aftenposten.no får opplyst fra Forsvaret at ingen av de to nordmennene er ansatt i Forsvaret nå.

–Norge har ingen ansatte i Forsvaret som er på oppdrag i Kongo, sier major Bent-Ivan Myhre i Forsvarsdepartementet.