Fra før var åtte måner rundt Neptun kjent, men doktorgradsstudent Tommy Grav ved Astrofysisk institutt ved Universitetet i Oslo har sammen med fire andre forskere oppdaget tre nye.

De siste årene er en rekke måner oppdaget rundt de andre gasskjempene i vårt solsystem: Jupiter, Saturn og Uranus. Månene som nå er oppdaget, er i likhet med disse relativt små og har uregelmessige baner.

Ifølge astronomi.no var det en stor utfordring å finne de nye månene fordi de bare er 30-40 kilometer i diameter, omtrent en hundredel av vår egen måne. Minimånene ligger hele 4,5 milliarder kilometer unna Jorden, og lyset fra dem er omtrent 100 millioner ganger svakere enn den svakeste stjernen vi kan se med det blotte øye en svært klar og fin natt.

For å finne månene, tok forskerne en rekke bilder med et 4 meter stort teleskop i Chile og et 3,6 meter stort teleskop på Hawaii. Etter å ha beregnet bevegelsen til månene, ble alle bildene lagt sammen elektronisk slik at månene ble langt klarere enn de var på hver av eksponeringene.

(NTB)

NEPTUN: Planeten har nå elleve kjent måner.