Den norsktalende mannen var den eneste gjesten på herregården, som er et kombinert hotell og spisested mellom Aalborg og Nibe. Da mannen sjekket inn, oppga han et navn og en adresse i Oslo som politiet senere har funnet ut at var falsk.

— Mannen bestilte et rom fra lørdag til søndag, men da han kom for sent til frokosten, bestilte han en overnatting til. Vi mener at han har fjernet maleriene i løpet av natten, sier sjefkriminalinspektør Aage Nørgaard.

Da ansatte på herregården tok seg inn på nordmannens rom mandag morgen var mannen og to malerier borte.

— Tilbake lå det kun en vindjakke og et par sko, opplyser Nørgaard til NTB.

Politiet mener tyveriet skjedde mellom klokka 20 søndag kveld og klokka 8 mandag morgen. De vet ikke om overnattingsgjesten forlot stedet til fots eller med et kjøretøy.

De to stjålne maleriene forestiller jaktmotiver fra rundt 1820. Det danske Nationalmuseet har tidligere restaurert maleriene og betegnet dem da som unike og uerstattelige. Det er ukjent hvem som har malt dem. Maleriene måler 3 ganger 3 meter. Ifølge politiet var begge maleriene skåret ut av rammene. Tyven har trolig rullet dem sammen for å lettere kunne frakte dem med seg.

— Maleriene er verdt flere millioner, sier sjefkriminalinspektøren i Aalborg.

Dansk politi lette mandag etter mannen som beskrives som omtrent 25 år gammel, 175-180 cm høy, kraftig og med pasjehår à la prins Valiant. Han hadde på seg en grå og marineblå t-skjorte og en sølvgrå vest.

Dansk politi har også kontaktet norsk politi om tyveriet.

(NTB)