Mannen (48) skal ha reist til Sri Lanka for noen uker siden for å lete etter halvbroren sin, som skal ha vært savnet siden den siste fasen av borgerkrigen mellom regjeringen og opprørsgruppen LTTE, også kjent som Tamiltigrene, skriver aftenposten.no

Familien i Norge bekrefter overfor Aftenposten.no at mannen måtte flykte fra Sri Lanka i en fiskebåt fordi han var redd for å bli arrestert av myndighetene der.

— Han fikk et tips om at han ville bli arrestert på flyplassen i Colombo dersom han forsøkte å fly ut av landet derfra. Derfor fant han en fiskebåt som fraktet ham til India, sier ekskonen hans, som bor på Østlandet.

Da han ankom den vesle indiske byen Rameswaram, som er det punktet i India som ligger nærmest Sri Lanka, ble han arrestert av marinepolitiet der – angivelig fordi han manglet visum til India.

UD leter etter mannen

Etter å ha blitt arrestert, ringte han den eldste datteren sin i Norge for å fortelle om situasjonen. Hun tok deretter kontakt med den norske ambassaden i New Delhi, som nå jobber med å finne ut av hva som har skjedd.

— Foreløpig har han status som savnet. Vi forsøker å lokalisere ham, sier ministerråd Aslak Brun ved ambassaden til Aftenposten.no.

Han legger til at ambassaden har vært i kontakt med indiske myndigheter for å få vite hvor han befinner seg, om han er arrestert og i så fall på hvilket grunnlag.

— I det øyeblikket vi har lokalisert ham, vil vi bistå ham, blant annet ved å tilby advokathjelp, sier Brun.

Hjemme i Norge venter familien spent på nyheter om 48-åringen. De har lite å forholde seg til utover det lille som er beskrevet i indiske medier.

— Selvsagt er jeg bekymret. Vi har å gjøre med et annet rettssystem enn det norske, sier eldstedatteren, som er jusstudent.

Mistenkt for LTTE-bånd

Familien sier at srilankiske myndigheter trolig ønsket å arrestere 48-åringen fordi de mistenkte ham for å ha bånd til Tamiltigrene. Mistanken ble trolig styrket av at mannen oppsøkte interneringsleirene, der 280.000 tamiler fortsatt holdes fanget etter borgerkrigen, for å lete etter halvbroren sin.

— En av hans slektninger satt i ledelsen hos tigrene og hadde mye makt. Alle tror at broren hans også er tiger. Men det kjenner jeg ikke til, jeg kjenner ikke broren. Det jeg vet, er at eksmannen min aldri har vært innblandet i Tamiltigrene. Han liker ikke krig, og har alltid vært motstander av tigrene, sier ekskona.

Hun opplyser at eksmannen har bodd i Norge siden 1983, og at han er norsk statsborger.

Det har ikke lykkes Aftenposten.no å få tak i det lokale politivesenet i Rameswaram. Den indiske ambassaden i Oslo besvarte ikke telefonen da Aftenposten.no ringte gjentatte ganger onsdag.

India anser LTTE som en terroristorganisasjon, og mistenker opprørsgruppen for å ha stått bak drapet på statsminister Rajiv Gandhi i 1991.