Men Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen, som har lovet å delta i krigen på USAs side med danske militære styrker, sa han håpet krigens varighet ble kort.

— Jeg håper krigen blir kortvarig og at den irakiske sivilbefolkningens plager blir så begrenset som muligt, sa Fogh Rasmussen.

USA har tatt en meget farlig beslutning som medfører enorm risiko, sa de danske sosialdemokratenes leder Mogens Lykketoft.

— Konsekvensene lar seg vanskelig overskue, det er stor fare for uro og kaos i regionen, sa Lykketoft til nyhetsbyrået Ritzau.

— Saddam Hussein er problemet, det er han som er banditten, sa det høyreradikale Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard, en av de få som roste USA.

— Han er en tyrann og en diktator, og jeg har ingen problemer med å støtte angrepet mot ham, tilføyde Kjærsgaard.

Sveriges statsminister Göran Persson fordømte torsdag morgen nattens amerikansk-ledede angrep mot Irak.

«Jeg beklager at krigen nå har brutt ut. Angrepet mot Irak er i strid med folkeretten og truer livene til tusener av mennesker. Avvæpningen av terrorregimet i Irak må skje innenfor folkerettens rammer, og må derfor bringes tilbake til FNs sikkerhetsråd,» sier Persson i en erklæring.

Han understreket at alle tenkelige initiativ må tas for å avverge at sivilbefolkningen blir rammet.

«Den humanitære rettens regler må følges. Det ansvaret har begge parter i krigen. Angrepet mot Irak fratar ikke landet forpliktelsen til å følge de resolusjoner som er vedtatt av Sikkerhetsrådet,» heter det videre i erklæringen.

Tidligere torsdag morgen ble det meldt at sikkerhetstiltakene i Sverige er skjerpet etter krigsutbruddet.

Finland beklager at USA og dets allierte bruker militær makt mot Irak, uten uttrykkelig fullmakt fra FNs sikkerhetsråd, sa tjenestemenn i Helsingfors. President Tarja Halonen kalte torsdag morgen sammen til møte i Finlands utenriks- og sikkerhetspolitiske råd. (NTB)