Republikanske utbrytere som motsetter seg fredsprosessen i Nord-Irland, har trappet opp aktiviteten. Politikere i alle leirer fordømmer angrepene, der to soldater og en politimann er drept.

– Dette er drapsmenn som forsøker å avspore og ødelegge en politisk prosess som arbeider for innbyggerne i Nord-Irlands beste, sier den britiske statsministeren Gordon Brown. Han gjør det klart at Nord-Irland ikke vil vende tilbake til «gamle dager».

Likevel er frykten stor for at nye generasjoner i den britiske provinsen skal måtte oppleve vold og splittelse.

Selv om de republikanske utbrytergruppene ikke er mange i antall, kan de gjøre stor skade, skape frykt og ikke minst provosere sine tidligere motstande-re, probritiske lojalister.

Kriminelle

Mange av disse tok med seg våpnene sine og startet en kriminell løpebane da fredsprosessen tok av.

– Lojalistiske paramilitære hadde aldri stor støtte blant folk. Men det er fortsatt nettverk, og deler av Belfast er fortsatt til en viss grad under paramilitær kontroll, sier professor Adrian Guelke.

Allerede før mandagens drap på en politimann uttrykte han frykt for et tilbakeslag fra disse gruppene.

– Det er fare for en mye bredere konflikt, sa han i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

To utbrytergrupper fra IRA har tatt på seg ansvaret for angrepene de siste dagene. Det virkelige IRA (RIRA) sier de sto bak angrepet mot Massareene-kasernen Antrim fylke lørdag, og Fortsettelses-IRA (CIRA) har påtatt seg ansvaret for drapet på en politimann i den hovedsakelig katolske byen Craigavon, som ligger i Armagh fylke, mandag kveld.

Overvåket

Både RIRA og CIRA ble blinket ut som de største truslene i provinsen da overvåkingskommisjonen IMC i november la fra sin siste halvårige rapport. Utbryterrepublikanere hadde det siste halve året stått bak væpnede angrep og bombeaksjoner, og skal ha planlagt å drepe lokale politistyrker.

Samtidig hevdes det myndighetene har fått stadig mindre oversikt over gruppenes aktiviteter.

– Det er bekymring i sikkerhetsstyrkene for at de ikke har den mengden informasjon som de hadde tidligere, sier Adrian Guelke, som er professor i sammenliknende politikk ved Queens-universitetet i Belfast.

Hovedfraksjonen i IRA var lenge en kilde til informasjon om de væpnede gruppenes aktiviteter. Men etter at disse avsluttet sin væpnede kamp i 2005, har informasjonsstrømmen avtatt.

Ba om tips

Tirsdag kom politisjef Hugh Orde med en innstendig appell til folk i den hovedsaklig katolske byen Craigavon, der po-litimannen Stephen Paul Carroll ble drept da han sammen med kolleger rykket ut etter å ha fått melding om bråk i området.

– Kanskje har du aldri snakket med politiet før. Kanskje er du redd for hva det vil bety å snakke med oss. Men mine tjenestemenn valgte å beskytte liv i deres lokalsamfunn. Ved å gi oss informasjon kan du gjøre det samme, sa Orde.

Den nordirske politistyrken var tidligere dominert av protestanter, men er blitt reformert som ledd i fredsprosessen, og har blant annet rekruttert et stort antall katolikker.

STORE POLITISTYRKER på plass på stedet der politimannen Stephen Paul Carrroll ble skutt og drept mandag.
Stringer/Uk