En av krisetelefonlinjene mellom Nord-Korea og Sør-Korea fungerer fortsatt. Men Nord-Korea gjentar at våpenhvilen fra 1953 ikke gjelder og truer Sør-Korea med angrep.

I protest mot en årlig, amerikansk-sørkoreansk militærøvelse har Nord-Korea flere ganger de siste dagene sagt at våpenhvileavtalen fra 1953 ikke lenger gjelder. Onsdag gjentok Nord-Korea dette og sa at det som gjenstår nå, er et nordkoreansk angrep.

— Det som gjenstår å gjøre nå, er en rettferdig og nådeløs gjengjeldelsesaksjon fra Nord-Koreas hær og folk, sa en talsmann for Nord-Koreas forsvarsdepartement ifølge en melding fra det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Krisetelefon

Mandag satte Nord-Korea en krisetelefon mellom myndighetene i Seoul og Pyongyang ut av drift. Men en talskvinne for presidentens kontor sa onsdag at en annen krisetelefon mellom de to landenes militære hovedkvarter som ble installert i år 2000, fortsatt virker.

— Vi vil prøve å få oversendt alle meldinger til nord via denne kanalen når det er nødvendig, sa talskvinnen.

Avtaler

Nord-Korea truet i forrige uke med å gjennomføre et såkalt «forkjøpsangrep» med atomvåpen mot USA.

De fleste truslene fra Nord-Korea er blitt avvist som bløff og skremsler, men det hersker sterk bekymring for at Nord-Korea vil gjennomføre en eller annen form for militær aksjon mot Sør-Korea.

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap gjenga onsdag opplysninger fra militære kilder om at nordkoreanske jagerfly hadde gått på vingene rekordmange ganger de siste dagene. Mandag alene tok jagerfly av over 700 ganger.