Det var budskapet fra det nordkoreanske utenriksdepartementet tirsdag, knapt et døgn etter gjennombruddet under sekslandsforhandlingene i Beijing.

Nord-Korea lovet der å skrinlegge sitt atomvåpenprogram og slutte seg til den internasjonale ikkespredningsavtalen, mot løfte om normalisering i forholdet med USA og Japan. Nå slår de langt på vei retrett.

– De ber oss om å oppgi alt, men vi kommer ikke til å være de første som gjør dette, sier Nord-Koreas viseutenriksminister Kim Kye-gwan.

Sivilt program

Den isolerte kommuniststaten fikk også løfter om bistand i form av olje og energi, men forbeholdt seg samtidig retten til å videreføre den sivile delen av sitt atomprogram.

Internasjonale inspektører skal imidlertid på nytt få tilgang til atomanleggene i landet, som de ble kastet ut av i 2002.

Nå hevder Pyongyang at energistøtten må bestå i atomreaktorer fra USA, til bruk i kraftverk som skal dekke energibehovet i landet.

Ikke avtale

Mandagens optimisme ble derfor kortvarig, ettersom få om noen tror at president George W. Bush akter å forsyne Nord-Korea med noen form for atomteknologi. Det tydet heller ikke de første kommentarene fra USA på.

– Dette var helt åpenbart ikke del av den avtalen de undertegnet, og vi får se hva de kommende ukene vil bringe, sier en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Sean McCormack.

– Uakseptabelt

Japan, som også er blant de seks landene som har forsøkt å forhandle fram en løsning på atomstriden, kaller nordkoreanernes siste utspill for «uakseptabelt».

– Jeg kan vanskelig tro at slike kunngjøringer vil bli godtatt, sier Japans utenriksminister Nobutaka Machimura.

– Dette synes å indikere at neste forhandlingsetappe alt er begynt, mener Machimura.

Sør-Korea forsøkte tirsdag å avdramatisere de siste kravene fra naboen i nord, og hevdet de var ventet.

– Sekslandsavtalen fra Beijing står ved lag, sier landets gjenforeningsminister Chung Dong-young.