Sikkerhetsrådets møte foregikk bak lukkede dører i FNs hovedkvarter i New York.

Foran møtet ba USA om en kraftfull reaksjon mot Nord-Korea. USA mener nordkoreanerne brøt en FN-resolusjon da landet sendte opp en langdistanserakett søndag.

Nye sanksjoner?

Det var ventet at USA og landets allierte ville ta til orde for et vedtak om fordømmelse av rakettoppskytingen. Det var usikkert om det ville bli foreslått nye sanksjoner mot Nord-Korea, noe Kina og Russland tidligere har motsatt seg.

_Les også:

Obama vil fri verden fra atomvåpen_

USA, Japan og EU har alt fordømt den nordkoreanske rakettoppskytningen som en provokasjon. Nord-Korea hevder selv at formålet med rakettoppskytingen var å sende opp en satellitt.

Artikkelen fortsetter under bildet...

AVSKY: DEmonstranter i en rekke land har markert sin avsky mot Nord-Koreas oppskyting. FOTO: REUTERS
Lee Jae-Won

FNs sikkerhetsråd bør samle seg om «sterk felles handling» overfor Nord-Korea, sa USAs FN-ambassadør Susan Rice foran møtet.

Skjøt opp rakett

Det var natt til søndag at Nord-Korea gjorde alvor av trusselen om å skyte opp en langdistanserakett. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Japan ba straks FNs sikkerhetsråd om å kalle inn til krisemøte, og USAs president Barack Obama anklager Nord-Korea for å ha brutt Sikkerhetsrådets resolusjon 1718, som forbyr all rakettvirksomhet.

— Med denne provoserende handlingen har Nord-Korea ignorert sine internasjonale forpliktelser, avvist utvetydige oppfordringer om å vise tilbakeholdenhet og isolert seg ytterligere fra verdenssamfunnet, sier Obama.

Sør-Korea er også dypt skuffet over nabolandets «hensynsløse handling» og mener rakettoppskytningen er en alvorlig trussel mot verdensfreden.

Varslet Nord-Korea hadde på forhånd varslet at raketten ville bli skutt opp fra Musudanrien-basen i tidsrommet 4. til 8. april, avhengig av værforholdene.

Ifølge Nord-Korea skulle raketten bringe en kommunikasjonssatellitt ut i verdensrommet, og sørkoreanske myndigheter bekrefter at den hadde en satellitt i lasten. Alt tyder på at selve rakettoppskytningen gikk etter planen, men det er ikke kjent om utplasseringen av satellitten var vellykket.

Ifølge japanske myndigheter passerte raketten over Japan, og en av drivstofftankene falt ned Stillehavet.

Flere land, med USA i spissen, hevder søndagens rakettoppskytning var en fordekt prøveskyting av en langdistanserakett av typen Taepodong-2. Sist Nord-Korea prøveskjøt en slik rakett var i juli 2006. Det gikk ikke etter planen og raketten eksploderte etter 40 sekunder.

ORDKRIG:Utenriksminister Hillary Clinton - her under sitt besøk i Sør-Korea for litt siden.
JO YONG-HAK

— Provoserende Utenriksminister Hillary Clinton advarte også Nord-Korea mot å gjennomføre oppskytningen, og slo fast at det ville få følger.- En slik provoserende handling, som vil være i strid med FN-mandatet, vil ikke gå ubemerket hen, sa hun.

Russland ba også Pyongyang om å avlyse oppskytningen og viste til den spente situasjonen i regionen.

Både USA og Japan har stasjonert krigsskip til Japanhavet og truet på forhånd med å skyte ned raketten dersom den kom på avveie.

MICHAEL DALDER/REUTERS
VIKTOR KOROTAYEV